Archieven

Dit bericht is 1542 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Twee jaar geleden startte journaliste Loes Ambrosius een verhalenlijn over allochtone vrouwen in de Krimpenerwaard. Met trots presenteert zij haar gemaakte portretten in de bundel ‘Kleurrijk; en de vrouw die slaat de trom’. 

“Mijn idee was toen om zoveel mogelijk vrouwen te interviewen die onze polder zo kleurrijk maken”, maakt Loes duidelijk in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Ik had in die periode veel zin om te gaan reizen. Op een gegeven moment realiseerde ik dat de wereld binnen handbereik heb. Onze samenleving is in een korte tijd zovéél gevarieerder geworden.” Alleen al in onze regio zijn er meer dan veertig nationaliteiten. Met name de invloed daarvan op onze samenleving, maakte de journaliste nieuwsgierig om met meerdere ‘kleurrijke’ vrouwen in gesprek te gaan.

Emotie
Het vinden van geknipte personen voor haar interviews was overigens al een ontdekkingsreis op zich. Op alle mogelijke manieren is de schrijfster aan de slag gegaan om ze op te sporen. De eerste verhalen brachten relatief veel emotie teweeg. Loes herinnert zich de indrukwekkende en emotionele gesprekken waarbij angst een niet onbelangrijke rol speelt. Het verhaal van een Oeigoerse vluchtelinge bracht aan het licht dat familieleden, in haar land van afkomst, gevaar lopen als zij zich negatief uitlaat over het land of regering. Deze en nog een aantal nare gesprekken zijn niet opgenomen in de verhalenbundel. Dit paste niet in de opzet zoals bedoeld.

Overeenkomst
“Ik heb het gevoel gehad dat ik door de schatkamers van de aarde dwaalde”, straalt de vriendelijke auteur. “Het zijn lang niet allemaal vrouwen die als vluchteling zijn gekomen, denk aan de liefde of adoptie.” Ondanks de veelvoud van nationaliteiten is een duidelijke overeenkomst tussen alle vrouwen. Allen zijn gekomen in een vreemde cultuur, hebben moeite met onze taal en moeten dan proberen een nieuw leven op te bouwen. Volgens Loes zie je dat de vrouwen daardoor veerkracht, moed en doorzettingsvermogen hebben.

Titel
Veel werk is verricht om al de verhalen te bundelen in het nu uitgebrachte boek ‘Kleurrijk; en de vrouw die slaat de trom’. In het voorwoord wordt ook duidelijk gemaakt wat deze titel de lezers wil zeggen. In de plaatselijke boekhandel of via www.atelierambrosius.nl  is het boek verkrijgbaar voor 17,95 euro. Op de tentoonstelling ‘Wat een jaar’ van de kunstenaarsvereniging Kunstwaard is de verhalenbundel vertegenwoordigd, samen met nog een dertig andere kunstwerken. De expositie is van 9 december tot 1 maart 2021 in Ontmoetingscentrum De Tuyter in Krimpen a/d IJssel.

De schrijfster Loes Ambrosius is komende zaterdag 5 december te gast in de radio-uitzending tussen 12.00 en 14.00 uur. Dan geeft zij ook verdere toelichting op de verhalenlijn en achtergronden van het boek.

Dit bericht is 1542 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief