Archieven

Dit bericht is 2219 keer gelezen

KRIMPEN/OUDERKERK A/D IJSSEL – “In de berichten die tot nu toe in de pers zijn verschenen staat dat ik in 1969 IJsclub Eendracht Maakt Macht (kortweg E.M.M.) heb opgericht”, lacht Piet Dullaart. Dat is volstrekt onjuist, want de in Ouderkerk aan den IJssel gevestigde vereniging bestaat al sinds 1879.

Juist is wel dat Piet in 1969 lid is geworden van het bestuur van E.M.M., waarvan hij gedurende 25 jaar voorzitter is geweest. De verwarring is waarschijnlijk ontstaan doordat hij vanuit zijn rol in de Ouderkerkse ijsclub in die jaren initiatiefnemer en medeoprichter was van het jeugdschaatsen in het district Krimpenerwaard van de KNSB.

“Ik belde destijds alle ijsclubs in de omgeving op en binnen de kortste keren reden we met een gehuurde bus zo’n twintig zaterdagen per jaar met ten minste zestig kinderen naar de kunstijsbaan in Utrecht.” Daar kregen ze les van gekwalificeerde trainers. Later werd die activiteit overgenomen door schaatstrainingsvereniging Lekstreek. Behalve veel schaatsplezier heeft het jeugdschaatsen in de Krimpenerwaard ook meerdere kampioenen voortgebracht waaronder Hein Vergeer en Patrick Roest.

In de jaren dat Piet Dullaart een bestuursfunctie vervult bij E.M.M. heeft de ijsclub zich ontwikkeld tot een (financieel) gezonde vereniging met meer dan duizend leden. Door de aankoop van een aan de dorpskern grenzend stuk land beschikt E.M.M. over een prachtige accommodatie met een eigen clubgebouw. Bij de totstandkoming daarvan in 1991 was Piet nauw betrokken. Hij was destijds hoofduitvoerder in de bouw, dus aan kennis geen gebrek. Hij tekende het ontwerp, vroeg de bouwvergunningen aan en was nauw betrokken bij de bouw, die voor een groot deel door vrijwilligers werd gerealiseerd.

Betrokken is hij ook bij de organisatie van de ‘Kromme Geer en Zijde toertocht’, een schaatstocht van ca. 25 kilometer, die in 1980 voor het eerst werd verreden. Voor het laatst in 1997, maar sindsdien houdt Piet het draaiboek nauwgezet bij om een nieuwe editie te organiseren zodra de omstandigheden het toelaten

Ook actief bij Spirit
Pal naast de ijsbaan van E.M.M. liggen de velden van voetbalvereniging Spirit en ook daar heeft Piet Dullaart zijn bijdrage geleverd aan de totstandkoming en ontwikkeling van het complex. Heel veel plezier beleefde hij aan de bouw van het clubgebouw in de jaren negentig, de uitbreiding daarvan met nieuwe kleedruimtes enkele jaren geleden en de realisering van de tribune. Ook daar werd veel met vrijwilligers gewerkt en kwam zijn kennis en ervaring goed van pas.

Verrassing
“Blijf vrijdagmorgen maar thuis want we hebben een verrassing voor jullie” waarschuwde de zoon van Piet vorige week. En inderdaad, in de loop van de morgen stonden kinderen en kleinkinderen op de stoep. Daar bleef het niet bij. Op zijn mobiele telefoon werd hij gebeld door burgemeester Martijn Vroom, die hem na een uitgebreide inleiding feliciteerde met het feit dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. “Ik kan u het lintje nu niet opspelden”, sprak de burgemeester, “dat gaan we doen als de crisis voorbij is.” Maar hij beloofde wel een bloemetje te komen brengen en hield zich aan zijn woord.

In het appartementencomplex in Krimpen aan den IJssel waar de heer en mevrouw Dullaart tegenwoordig wonen, stond daar ineens de heer Vroom in de hal. Voor zich een tafeltje met daarop een fraai boeket dat Piet op afstand kreeg aangeboden. “Erg leuk moment”, blikt hij op afgelopen vrijdag terug.

Dit bericht is 2219 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief