Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 644 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Tachtig procent van de ‘kleine wateren’ scoort matig tot slecht. Dit blijkt uit onderzoek van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard naar de waterkwaliteit in sloten, singels en kleine plassen.

Binnen het werkgebied van het hoogheemraadschap deden deze zomer rond de 250 mensen mee aan het ‘vang de watermonsters’, een landelijk burgeronderzoek naar waterkwaliteit in de buurt. In totaal werkten 2600 mensen mee.

“Het onderzoek was goed voor meer betrokkenheid en waterbewustzijn”, laat een woordvoerder van het hoogheemraadschap weten. “De uitkomsten waren minder goed: 1 op de 5 van de onderzochte kleine wateren is van goede kwaliteit, tachtig procent scoort matig tot slecht. De scores in Schieland en de Krimpenerwaard komen overeen met de gemiddelde landelijke scores. Dit toont aan dat alle waterpartners samen voor de opgave staan, om op nog meer plekken de waterkwaliteit te verbeteren. Daarbij is het belangrijk dat waterschappen, drinkwaterbedrijven, gemeenten, provincies en de landelijke overheid goed samenwerken”.

Daarnaast kunnen ook boeren, bedrijven en bewoners kunnen helpen de waterkwaliteit te verbeteren en goed te houden. “Bijvoorbeeld door te vergroenen en natuurvriendelijke oevers aan te leggen. Plus door ervoor te zorgen dat bestrijdingsmiddelen, mest, afvalstoffen, medicijnresten, plastic, vet en verf niet terechtkomen in het oppervlaktewater. Gezond water is van levensbelang voor mens en
dier.”

Deelnemers aan het onderzoek bekeken onder andere het nitraatgehalte, het doorzicht, de oeverstructuur en de aanwezigheid van waterplanten en -dieren in en om het water. Bij het online inleveren van hun meetgegevens en foto’s kregen zij via een interactieve website extra informatie over waterkwaliteit.

De uitkomsten van de metingen in Schieland en de Krimpenerwaard -een intensief gebruikt gebied- zijn vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde: 57 procent van de onderzochte vijvers, vennen, grachten, sloten en kleine plassen scoort slecht (troebel water), 23 procent matig (tekenen van vervuiling) en 20 procent goed (helder water met waterplanten en -dieren).

Uit de wetenschappelijke controlemeting komt naar voren dat 87 procent van de kleine wateren slecht scoort als ook stikstof en fosfaat worden meegerekend. Stikstof en fosfaat horen van nature thuis in water. Als de concentratie te hoog is, bijvoorbeeld door vervuiling, kan dat ten koste gaan van sommige plant- en diersoorten.

Dit bericht is 644 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief