Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1283 keer gelezen

BERKENWOUDE – “We rijden gelukkig weer”, glunderen Bea Versluys en Bram Visser vrolijk. Dat was in het afgelopen jaar even anders. Vanwege corona werd in maart vorig jaar de handrem stevig aangetrokken en pas in februari kwam het buurtproject weer op gang.

Met name omdat de scholen gesloten bleven en ouderen huiverig waren om van het openbaar vervoer gebruik te maken, waren er ook buiten de lockdowns nauwelijks passagiers. Ook veel vrijwilligers die de buurtbus besturen voelden er niet voor tijdens hun werk een besmetting op te lopen.

Coronaproof
Nu de ook de middelbare scholen weer mondjesmaat opengaan en de bus coronaproof is aangepast, stond niets de buurtbus Berkenwoude meer in de weg om de draad weer op te pakken. In de bus is het aantal zitplaatsen teruggebracht, is een luchtzuiveringsinstallatie aangebracht en zijn passagiers en bestuurder van elkaar gescheiden door een scherm van plexiglas. Uiteraard is het dragen van een mondkapje voor iedereen in de bus verplicht. “Normaal staan we alleen stil in de zomervakantie en in de kerstvakantie”, vertelt Bram, “zolang als nu stilstaan hebben we nog niet eerder meegemaakt. Bijna een jaar reden we niet!”

Een buurtbus maakt volwaardig deel uit van het landelijk netwerk openbaar vervoer, maar de uitvoering wijkt af en is bijzonder. Iedere lijn wordt aanbesteed door de provincie en geëxploiteerd door de busmaatschappij de die concessie heeft verkregen, maar in plaats van professionele buschauffeurs worden de diensten uitgevoerd door vrijwilligers. Zo ook op lijn 725, die op dit moment in handen is van Arriva.

Arriva draagt zorg voor de praktische zaken zoals de levering en het onderhoud van het voertuig. Provincie, gemeente en enkele sponsoren dragen een financieel steentje bij. De vrijwilligers, op dit moment 21, zijn verenigd in de ‘Buurtbus Berkenwoude’. Bea Versluys is voorzitter, penningmeester en chauffeur, Bram Visser vervult de rol van secretaris en maakt de roosters. Alle vrijwilligers rijden doorgaans één tot twee diensten per week.

Rondje door de polder
De buurtbus Berkenwoude rijdt drie keer per dag één of twee keer tussen Lekkerkerk en Stolwijk waarbij Berkenwoude steeds het begin- en eindpunt is. De route is ingericht in een soort achtvorm, waardoor de verschillende buurtschappen rondom de kern worden aangedaan. Onderweg zijn er vaste haltes, maar de bestuurders stoppen ook als iemand langs de kant van de weg te kennen geeft mee te willen.

Er zijn drie diensten per dag; van half acht tot half tien, van twaalf uur tot half twee en van kwart over drie tot kwart over vijf.

In de bus zijn de ov-chipkaart en studentenkaart geldig maar een los kaartje kopen kan ook, zij het uitsluitend met de pinpas. Voor 1,30 euro kun je een heel rondje door de polder meerijden. Leuk voor iedereen die er niet meer te voet of op de fiets op uit kan, maar graag nog eens wil genieten van de schoonheid van de Krimpenerwaard.

Chauffeur worden?
Het tekort aan vrijwilligers is niet nijpend, maar Bea en Bram zouden graag een paar nieuwe bestuurders aan hun team toevoegen. Sommigen naderen de leeftijd van 78 jaar en dan moeten zij volgens de regels van Arriva stoppen. Belangstellenden moeten in het bezit zijn van een rijbewijs B, minimaal 21 jaar oud zijn, klantvriendelijk zijn, een medische keuring ondergaan en een geslaagde rijproef in de bus afleggen. Aanmeldingen voor een oriënterend gesprek kunnen per mail gericht worden aan beaversluys@online.nl. “Wie het bij ons eenmaal naar zijn of haar zin heeft wil nooit meer weg”, lacht Bram, die zelf al sinds de start in 1977 bij de buurtbus betrokken is.

“We hopen vanaf nu onze vaste klanten weer te kunnen vervoeren en hopen ook veel nieuwe gebruikers te mogen begroeten. De buurtbus Berkenwoude is er voor iedereen”, besluit Bea.

Dit bericht is 1283 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Buurtbus Berkenwoude heeft dienst hervat

  • Ik wil kijken of mijn stiefpa vanuit halte breeje Hendrick na benedenkerkseweg of gemeentehuis kan komen naar mij mijn moeder zit in de hanepray en met de hopper is het niet zo geregeld soms lange wachttijden ik dacht misschien kan ik hem ophalen in Gouda dat hij vanuit Stolwijk na Lekkerkerk kan ik heb gebeld met Arriva maar zoals ik het nu zie zijn vd buurtbus ook niet de tijden goed met aansluiting ik hoop dat ik met deze mail meer de tijden krijg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief