Archieven

Dit bericht is 1470 keer gelezen

KRIMPENERWAARD -Een bestand met 550 enthousiaste vrijwilligers; een fantastisch aantal voor Welzijn Krimpenerwaard. Men zoekt nog meer mensen vanwege stijgende hulpvraag vanuit de samenleving. Daarom lanceert men deze maand de actie ‘Wat doe jij voor een ander?

“Het is niet moeilijk om aan vrijwilligers te komen, maar het is anders dan vroeger”, legt Inge Bonhof uit. “Mensen willen niet altijd meer ergens aan vast zitten. Bij ons kun je aangeven wanneer we op je kunnen rekenen. Vanuit de samenleving is er veel vraag naar een ‘maatje’. Vooral eenzame ouderen vinden het fijn als met regelmaat iemand langs komt. Dan maakt het niet uit op welke dag dit is.”

Samen met collega Marjolein van Leeuwen is zij welzijnscoördinator. Onderdeel van hun taak is het zoeken en behouden van vrijwilligers, door hen genoemd als ‘sociaal makelaar’. Dit betekent mensen op een goede plek inzetten, een juiste match maken en zorgen voor een verbinding tussen organisatie en vrijwilliger.

Vrijwilligersbank
“Welzijn Krimpenerwaard geeft een breed scala aan ondersteuning”, geeft Marjolein aan.  “Ook merken wij door corona een toenemende hulpvraag vanuit jongeren. Hoe mooi is het dan als we leeftijdsgenoten kunnen inzetten om te helpen. Alle inzet kan flexibel en in goed overleg.”

Een aantal van de vrijwilligersdiensten:

  • Maatje (bijv. gezelligheidsmaatje, wandelmaatje, taalmaatje, etc.)
  • Administratief ondersteuner
  • Klusjesdiensten (binnen en/of buiten)
  • Vervoersvrijwilliger
  • Gastvrouw/gastheer voor activiteiten en ontmoetingsgroepen
  • Overige taken zoals computerhulp, kookvrijwilligers, postbezorging, etc.
  • Informatief Huisbezoeken

Elke vacature is ook terug te lezen op www.devrijwilligersbank.nl. Daarop staan ook vrijwilligersvacatures van andere organisaties zoals Humanitas, Streekwinkel Krimpenerwaard, Gemiva en Krimpenerwaard Intercultureel. De sociaal makelaars Inge en Marjolein helpen je graag om een keuze en match te maken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Toegevoegde waarde
Een enthousiaste vrijwilligster is voormalig kinderverpleegkundige Elly Schouwenaar. Twee jaar geleden heeft ze zich aangemeld om iets te doen voor de medemens. “Dit was in de eerste weken van de coronaperiode”, vertelt Elly.  “Ik kreeg de vraag om boodschappen te doen voor ouderen. Zo kom ik al vanaf die tijd wekelijks bij een oudere meneer. Op een gegeven moment merkte ik dat de huissituatie verslechterde. Het vuil werd bijvoorbeeld niet opgeruimd.” Op haar aangeven is een andere vrijwilliger ingezet om periodiek kranten, plastic en ander huisafval op te halen.

Dit voorbeeld benadrukt de toegevoegde waarde die je kan hebben. Iets doen voor een ander is heel gemakkelijk en levert je ook veel op. Een goed gevoel, een prachtig netwerk, kennis en ervaring en – niet te vergeten – een mooie samenleving.

Wat doe jij voor een ander?

Foto boven van links naar rechts: Marjolein van Leeuwen, Inge Bonhof en Elly Schouwenaar.

Dit bericht is 1470 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief