Archieven

Dit bericht is 2423 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – De CDA-fractie in de raad van Krimpenerwaard trekt bij het college aan de bel over de onvrede die leeft bij verenigingen die oud papier en karton ophalen binnen de gemeente. Volgens de partij heerst er ophef over de nieuwe regeling die de gemeente met ingang van januari wil invoeren en die ten koste zou gaan van de inkomsten.

Volgens CDA-fractievoorzitter Irma Bultman is er bij de verenigingen veel weestand tegen de nieuwe geharmoniseerde regeling, zoals die wordt voorgesteld voor het ophalen van oud papier en karton. “Niet alleen krijgen de verenigingen, die met behulp van vrijwilligers het papier en karton ophalen, in bijna alle gevallen aanzienlijk minder inkomsten, maar zij moeten tevens forse kosten maken voor cursussen en uitrusting. Deze kosten komen iedere drie jaar terug. Verder klagen ze over de gebrekkige communicatie van de gemeente; ze voelen zich voor het blok gezet.”

Het CDA heeft op basis hiervan het college van burgemeester en wethouders om uitleg gevraagd.

De fractie becijfert na eigen onderzoek dat de verenigingen door de nieuwe regeling jaarlijks samen 20.000 tot 30.000 euro aan inkomsten missen en bovendien driejaarlijks per club tussen de 1000 en 6000 euro moeten uitgeven aan verplichte cursussen voor hun vrijwilligers.

Bultman stelt dat de verenigingen zich onder druk voelen gezet door afvalinzamelaar Cyclus en vinden dat de gemeente daarin meegaat. “De verenigingen moesten snel de nodige cursussen en uitrusting afnemen, terwijl ze nog niet weten of ze door willen gaan met de inzet van hun vrijwilligers. In Schoonhoven hebben de voetbalclub en atletiek- en trimvereniging Avantri al laten weten te stoppen met het ophalen van oud papier, dat de gemeente ook nog zonder overleg op een andere dag wil laten doen.”

Vervolgens: “Diverse andere verenigingen die wij hebben benaderd maken zich eveneens grote zorgen over de werkwijze van de gemeente en de gevolgen van de nieuwe regeling voor hun inkomsten.”

Het CDA wil van het college weten wat de exacte stand van zaken is en of ze bekend is met met het feit dat een aantal verenigingen stoppen met het inzamelen van oud papier of dit overwegen. Verder is de partij benieuwd naar het financiële effect voor de gemeente als in meerdere kernen de vrijwilligers stoppen met verzamelen en of er nog ruimte is voor overleg met de verenigingen.”

Dit bericht is 2423 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief