Archieven

Dit bericht is 2019 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Wederom werden tranen geplengd, ogen geopend en vriendschappen gesloten. Knuffelen was toegestaan. De ‘Challenge Day’ zet leerlingen en docenten nadrukkelijk aan het denken en dat is ook de bedoeling van de jaarlijkse sessie voor de tweedeklassers van het vmbo van het Schoonhovens College.

Het idee is gebaseerd op een succesvolle televisieserie ‘Over de streep’, waarin jongeren aan de hand van vragen en spelvormen toonden hoe ze zich voelden, wat hen in hun hart raakte en welke ballast ze soms al enige tijd met zich mee droegen. Voor tweedeklassers Ivanka en Jiska was de ‘Challenge’ een nieuwe belevenis. Een emotionele dag, die gepaard ging met pieken en dalen. Confrontaties zorgen immers voor een ongemakkelijk gevoel: je moet je zelf opeens bloot geven aan anderen, in dit geval medeleerlingen en docenten. “Ik had het toch niet willen missen”, zei Ivanka na afloop. “Je ziet nu eens hoe weinig je van andere leerlingen weet. Dan ga je je toch anders opstellen en krijg je begrip voor hun gedrag.”

Jiska was dezelfde mening toegedaan. Kijken in de spiegel viel niet altijd mee. “Ik vond het moeilijk om af en toe over die streep te stappen. Ook je persoonlijke verhaal vertellen in een kleine kring was niet eenvoudig, maar het is gelukt. Ik zou het zo nog een keer doen.”

De ‘Challenge Day’ zorgt niet alleen voor begrip, maar ook voor verbinding. De docenten Nick van de Wiel en Jeroen Claessens waren verantwoordelijk voor de organisatie en spraken van een ‘rollercoaster’. “Dat gold voor diverse leerlingen. Ze zagen in dat ze eigenlijk meer overeenkomsten met elkaar hadden dan grote verschillen. Daarnaast werden de leerlingen zich bewust van het feit dat ze vaak te snel oordelen, ongepaste opmerkingen maken en anderen kwetsen. Ze mochten zelf bepalen wat ze daarover kwijt wilden. Van dwang was geen enkele sprake. Het ging er serieus aan toe, maar er waren ook momenten van vrolijkheid en een gulle lach.”

Claessens en Van de Wiel zijn van mening dat de ‘Challenge Day’, die voor de vijfde keer werd gehouden, een blijvertje is. Het draagt immers onbewust bij aan prettiger schoolklimaat.

Dit bericht is 2019 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief