Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1475 keer gelezen

STOLWIJK – Juf Dorien Groen is al jaren actief in de onderbouw van het basisonderwijs. Op een gegeven moment wilde ze graag wat anders erbij gaan doen. Zij heeft zich gekwalificeerd als ContactClown en treedt nu als Clown Doortje op bij zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie.

“Ik werk in de invalpool voor zo’n dertig scholen in de regio”, vertelt Dorien in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Het is anders dan een vaste klas want regelmatig week werk je op een andere school. Grote voordeel is dat je geen voorbereidingstijd hebt en meer rust omdat je niet de verantwoordelijkheid van de groep hebt. Nadeel is dat je geen band opbouwt met kinderen en collega’s.  Het is mijn keuze geweest om zo meer mijn eigen tijd te kunnen invullen.” Het heeft dan ook de voorkeur van de invaljuf om, als het enigszins kan, voor langere tijd op dezelfde school in te vallen.

Raakvlak
Naast haar baan als juf is Dorien actief als clown Doortje. Ze komt niet uit een circusfamilie, hangt niet de clown uit op feestjes. Hoe komt ze dan tot het besluit om clown te worden? “Ik wilde graag Cliniclown worden, dit heeft veel raakvlakken met mijn werk in de onderbouw. Het leek me geweldig om dat te doen en zo kinderen blij te maken. Toneelspelen, in een andere rol de kinderen benaderen, fantastisch om te doen”, legt ze stralend uit. Helaas is ze niet door de selectie gekomen. Mede speelt daarbij haar leeftijd (61) wat maakt dat de opleiding in verhouding een dure investering is voor Cliniclowns.

Improviseren
Uiteindelijk heeft Dorien de opleiding gevolgd aan de clownsschool Esterella in Zeist. Hier is ze in mei 2019 gecertificeerd ContactClown geworden.  Het viel ze op dat veel mensen met een zorgachtergrond voor deze opleiding kiezen. “Zij willen op een andere manier contact maken met voornamelijk mensen met dementie. Zij kunnen dan in hun eigen tehuis als clown optreden. Van deze mensen heb ik veel geleerd. Het leukste van de opleiding is het leren improviseren en je inleven in de rol die je speelt.”

Geluksmoment
Vanaf het moment dat de opleiding is afgerond heeft Dorien regelmatig opgetreden met Marijke Dekker uit Schoonhoven. Zij volgde tegelijkertijd dezelfde opleiding in Zeist. Als clowns Doortje en Papilio brengen zij een moment van vreugde en herkenning. De coronacrisis maakt het nu wel wat  lastiger omdat niet binnen kan worden opgetreden. “We doen onze act nu buiten voor de ramen. Dat is niet zo intiem, maar de reacties van de mensen zijn er zeker niet minder om. Blij dat we het zo nog op deze manier kunnen invullen.”Bij ieder optreden ontstaat op een speelse manier een klein maar o zo waardevol geluksmoment.

Zaterdag 13 februari is juf Dorien/ clown Doortje te gast tussen 12.00 en 14.00 uur op ons radiokanaal. Meer informatie is te lezen op haar eigen website www.clowndoortje.nl.

Marijke Dekker (l) en Dorien Groen

Dit bericht is 1475 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief