Archieven

Dit bericht is 866 keer gelezen

Foto: Walter Planije

REGIO – Voor de eerste keer sinds de pandemie heeft vakorganisatie CNV in de regio Gouda een groep trouwe leden in het zonnetje gezet. Tijdens een bijeenkomst van CNV Jubilarissen kregen achttien leden een oorkonde en luxe balpen met inscriptie.

De jubilarissen maakten eerst een boottocht naar de Braassemermeer. Daarna was er een gezamenlijke lunch en vond de huldiging plaats in Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Dit jaar was één jubilaris aanwezig die al zeventig jaar lid is van zijn vakbond: Kor Poot uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Verder werden vijf ’60-jarigen’ gehuldigd, onder wie Henk van Dam uit Driebruggen, Piet Hoogendoorn (Gouderak), Dirk Krijtenburg (Haastrecht) en Leendert Boon.

Zeven aanwezige jubilarissen zijn in 2022 vijftig jaar lid van het CNV. De overige mochten stilstaan bij hun 40-jarig lidmaatschap. Nog enkele andere jubilarissen in de regio Gouda zijn eerder dit jaar op hun verzoek thuis gehuldigd. De CNV-regio Gouda omvat ook plaatsen als Waddinxveen, Boskoop, Reeuwijk en Bodegraven.

Sterke vakbond
Betty de Jong, CNV Rechtshulp Utrecht, sprak de jubilarissen toe. Ze stond stil bij de rijke geschiedenis van de vele bonden die samen het CNV vormden en vormen. Zij deed dat aan de hand van een paar curiosa, zoals een contributiebonnenboekje, een spaarpotje ‘Draagt Elkanders Lasten’ en een wandtapijtje van de Vrouwenbond.

De Jong gaf verder aan dat een sterke vakbond nodig blijft, om allerlei redenen. “Trouwe leden zijn de ruggengraat van de vakbond. Er is in de loop van de tijd niet alleen veel veranderd, maar, dankzij deze leden, ook veel bereikt. Zonder vakbond kunnen verworvenheden weer zomaar afgebroken worden.”

Eén CNV
Het CNV bestaat op dit moment uit: Vakmensen en Connectief, CNV Jongeren, de vakcentrale en CNV Internationaal. “Het ligt in de bedoeling om deze vijf pijlers in 2023 compleet samen te voegen in één CNV. Deze reorganisatie maakt ons sterker, voor alle belanghebbenden, werkenden en niet of niet meer werkenden. Eén CNV is ook zoals de buitenwereld ons ziet.”

Betty de Jong ging ook in het op werk van CNV Internationaal, dat financiële en organisatorische steun geeft aan vakbonden in ontwikkelingslanden en Oost-Europa. “Deze bonden in het buitenland zetten zich ook in voor eerlijke handel met de ‘rijke’ wereld. Aan het slot van de feestelijke bijeenkomst werd een collecte gehouden voor het werk van CNV Internationaal.”

Dit bericht is 866 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief