Dit bericht is 3244 keer gelezen
SCHOONHOVEN – Nog helder van geest en in een goede gezondheid kan Cock van Holten (88) zich nog veel herinneren van de oorlogsjaren. Ineens zag hij bijna dagelijks vliegtuigen overkomen. Door zijn jeugdige leeftijd kende hij nauwelijks angst. Op twaalfjarige leeftijd ging hij werken, omdat Duitsers waren ingekwartierd in de schoolgebouwen.
De jaren voor de oorlog waren redelijk onbezorgd. De vader van Cock werkte bij Rijkswaterstaat. Zijn werk was controle van zandschippers, de ene week richting Culemborg, de andere week Krimpen a/d IJssel. Daarnaast verkocht hij petroleum in en om Schoonhoven. Van het begin van de oorlog kan Cock zich niet veel meer voor de geest halen. “Als ik mijn ogen sluit, dan zie ik een NSB-er voor me die de krant ‘Volk en Vaderland’ verkoopt”, maakt de voormalige zilversmid duidelijk in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Wij waren thuis vooral bezig met twee broers die in Duitsland te werk waren gesteld.”
Lege maag
In Zeist woonde een zus van Cock die een kindje had gekregen. “De bus van Van Ieperen reed een lijndienst naar het oosten. Wij gingen mee en stapten uit in De Bilt. Daarvandaan liepen wij naar haar huis om op bezoek te gaan. Mijn zus had evacués in huis. De volgende ochtend was al het brood door hen opgegeten. Toen moesten wij, met een lege maag, helemaal van Zeist teruglopen naar Schoonhoven. Maar gelukkig kregen we onderweg bij diverse boeren nog wel wat te eten.” Een andere anekdote is een boom die ze hadden omgehakt in het park. Eenmaal thuisgekomen kwam de politie om ze te berispen en een bekeuring uit te schrijven. “Uiteindelijk mochten wij de takken houden en namen zij de boomstam mee”, glimlacht van Holten. “Ze waren uiteindelijk toch de beroerdste niet.”
Zorg
De hongerwinter is de familie van Holten goed doorgekomen. “Doordat mijn vader vaak bij boeren kwam, kreeg hij genoeg toebedeeld. Mijn moeder ging iedere week richting Cabauw melk halen. Daar werd onder andere weer boter van gemaakt. Wij hadden dus voldoende en konden ook met een aantal buren delen.” Uiteindelijk is er de bevrijding die grotendeels aan Cock voorbij is gegaan. “Ik kan mij niet veel meer daarvan herinneren. We zullen ongetwijfeld de straat zijn opgegaan. Echter was bij ons de zorg over de twee broers die nog niet thuis waren. Na een aantal weken kwamen ze terug uit Duitsland. Het normale leven ging snel weer door. We spraken in het begin veel over de oorlog. Op een gegeven moment werd dat minder. Dan kende je de verhalen wel”, besluit Cock zijn betoog.
Voorliefde
Cock Van Holten is jarenlang zilversmid geweest bij Huisman in de Spoorstraat. Zijn grote voorliefde voor de historie van Schoonhoven maakte hem een grote verzamelaar van foto’s en ansichtkaarten. Deze verzameling is inmiddels gedigitaliseerd en gedocumenteerd. Daarnaast is hij onder andere jarenlang actief geweest bij muziekvereniging Tavenu.
Komende zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur is Cock te gast op de radio bij RTV Krimpenerwaard. Het interview is terug te beluisteren via onderstaande link.
Dit bericht is 3244 keer gelezen
Recente reacties