Archieven

Dit bericht is 1696 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Het gaat slecht met de populatie weidevogels. Sommige soorten zijn in Nederland verdwenen, andere worden ernstig bedreigd. Om de weidevogel te helpen overleven, gaat Stichting Het Zuid-Hollands Landschap groene zones voor weidevogels creëren. 

En dat is hard nodig. Volgens Maarten Breedveld, boswachter in de  Krimpenerwaard, is het code rood voor weidevogels. “In de afgelopen dertig jaar is het aantal weidevogels in Nederland sterk gedaald, in Zuid-Holland zelfs tot vijftig procent. Elk jaar gaan er meer weidevogels dood dan er jongen groot worden. De situatie is echt alarmerend. Stel je voor dat we straks geen grutto meer in Zuid-Holland hebben. Dat zou wat zijn. De grutto hoort bij ons landschap zoals weilanden, koeien en boerenslootjes.”

Groene zones
Het belangrijkste voor de overleving van de weidevogel is dat het kuiken kan opgroeien en het in staat is om te vliegen. Groene zones met bloemrijke vochtige weides zijn daarvoor essentieel. Die zorgen voor voedsel, rust en bescherming. Ideaal voor weidevogels is een mozaïek grasland: een deel met hoger gras waar kuikens kunnen schuilen tegen hun natuurlijke vijanden, en een deel plas-dras, waar ze makkelijk eten kunnen vinden. Het Zuid-Hollands Landschap gaat aan de slag met het creëren van groene zones, zodat de veldleeuwerik, tureluur, watersnip, wulp en grutto zich op hun gemak voelen en zich kunnen voortplanten.

Bloemrijke weides
Een groene zone komt er onder andere in Polder den Hoek bij Lekkerkerk, Polder de Nesse bij Ouderkerk aan den IJssel en Veenweidepark bij Gouda. Breedveld: “Wat we doen is dat we van grasland weer bloemrijke vochtige weides maken. Daarvoor moeten we vaker maaien na het broedseizoen en het maaisel afvoeren. Je krijgt dan een open begroeiing met diverse kruiden en bloemen. Dat trekt insecten aan, het voedsel van kuikens. En eten is overleven. Laten we hopen dat het niet te laat is. Het zou doodzonde zijn als je als inwoner van de Krimpenerwaard niet meer kunt genieten van die prachtige vogels.”

Meer informatie over groene zones voor de weidevogel staat hier.

Dit bericht is 1696 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief