Archieven

Dit bericht is 951 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – De gemeente Krimpenerwaard trekt de subsidietoezegging voor het openlucht theaterevenement ‘Shakespeare in de Loet’ niet in. Dat laat het college van B&W weten in antwoord op vragen van VVD en ChristenUnie, die een bedrag van 125.000 euro te gortig vinden.

‘Shakespeare in De Loet’ moet vanaf zaterdagavond 3 september uitgevoerd gaan worden in het Loetbos bij Lekkerkerk, met meer dan honderd spelers, zangers, dansers en muzikanten. Er staan acht voorstellingen gepland. Achter het kanocentrum moet hiervoor een groot rond speelvlak worden opgebouwd, met daaromheen tribunes. De organisatie verwacht zo’n tweeduizend bezoekers te trekken. Met het project willen de initiatiefnemers ‘verbinding tussen inwoners, instellingen en verenigingen in de Krimpenerwaard realiseren’.

De gemeente Krimpenerwaard kende hier 125.000 euro subsidie voor toe. VVD en ChristenUnie vinden dit teveel: “We bekijken elk cultureel initiatief positief, maar één evenement, waarbij lang niet de gehele Krimpenerwaard betrokken zal zijn, op één locatie, midden in een natuurgebied, is niet de juiste keuze.” De partijen hadden liever gezien dat het de coronagelden vanuit het Rijk voor de lokale cultuur, verdeeld waren over de verschillende verenigingen in de hele Krimpenerwaard, voor activiteiten in alle kernen van de gemeente.

Impuls
Het college noemt de Shakespeare-activiteit een ‘impuls’ voor de culturele sector na de coronaperiode waarin op dit vlak nagenoeg niets mogelijk was. “We zien de bijdrage die de activiteit van de Stichting Shakespeare in de Loet daaraan kan doen. De subsidie is verleend aan de hand van de gestelde doelen van de activiteit en passend bij de doelen van de coronagelden, namelijk: nieuwe activiteiten gericht op een vitale culturele infrastructuur – samen cultuur maken. De stichting heeft momenteel vanuit zowel verenigingen, (welzijns)instellingen, maar ook vanuit bewoners belangstelling voor deelname ontvangen.”

Voorts wordt benadrukt dat ook huidige culturele instellingen subsidie hebben ontvangen voor het organiseren van nieuwe activiteiten.

Wegnemen mogelijke drempels
Het college deelt verder niet de mening van VVD en ChristenUnie dat Shakespeare slechts voor een beperkte groep cultuurliefhebbers interessant is en dat ‘Shakespeare niet zo toegankelijk is als bij wijze van spreken, de Klucht van de Koe’. “Juist mede vanwege de uitnodiging aan inwoners om actief deel te nemen en hun talenten verder te ontwikkelen. Hierbij wordt er ook ingezet op het wegnemen van mogelijke drempels voor deze vorm van cultuurparticipatie bij diverse doelgroepen zoals ouderen, nieuwkomers maar ook kinderen en jongeren.”

ChristenUnie en VVD vrezen een aanslag op de ‘kwetsbare natuur’ van het Loetbos, mochten er daadwerkelijk honderden bezoekers op het evenement afkomen. Het college geeft aan dat de organisatie hier rekening mee houdt en hierover contact voert met Staatsbosbeheer en de boswachter.

Lees ook: VVD en ChristenUnie: 125.000 euro voor Shakespeare is teveel.

Dit bericht is 951 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief