Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1587 keer gelezen

SCHOONHOVEN – In de aanloop naar de ‘Digitale Nationale Zilverdag’ maken we kennis met goudsmid Annemarie de Jager.  Haar ringen, armbanden, colliers en oorbellen zijn een lust voor het oog.

We treffen Annemarie in het koor van de Grote Kerk aan de Haven. Samen met een aantal andere smeden legt ze de laatste hand aan de presentatietafel. Alles moet er netjes uitzien voordat de filmploeg alles komt vastleggen. “Van jongs af aan was ik heel creatief, ik wilde altijd dingen maken”, vertelt de uit Den Haag afkomstige Annemarie in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Tekenen en handenarbeid waren mijn favoriete vakken. Toch is ze niet direct het smedersvak ingegaan. “ik wist nooit wat ik wilde worden, ik koos voor een veilige opleiding waar ik alle kanten mee op kon gaan. Zo’n elf jaar geleden heeft ze het over een andere boeg gegooid. Terug van een skivakantie met een knieblessure zag ze een boekje van een edelsmid over goudsmeden. Dat was het zetje om definitief dit vak in te gaan. Aan de Vakschool heeft ze vervolgens succesvol een deeltijdopleiding tot goudsmid doorlopen.

Sieradenlijnen
Uiteindelijk heeft ze in 2017 de knoop doorgehakt om haar parttime baan op te zeggen en vol te gaan voor het smeden. “In het begin is het spannend, maar inmiddels ben ik ervan overtuigd dat ik de juiste keuze heb gemaakt.” Ze heeft een eigen atelier onder de naam D’Or Anne. “Ik heb mijn sieraden op meerdere plekken in Nederland ter verkoop liggen. Steeds vaker weten de mensen mij te vinden, ook voor specifieke opdrachten of trouwringen.” Afgelopen jaar is ze gestart met de sieradenlijnen D’Or elastiek en Dot’s D’Or.  “Elastiek is gekomen door knopen in haarelastiekjes die ik uiteindelijk van goud ben gaan maken. Dots staat voor stipjes en rondjes”, legt ze uit.

Nieuw leven 
Juist door corona zijn mensen er blijkbaar meer er toe gekomen om oude sieraden nieuw leven in te blazen. “Ik vind het juist heel gaaf om dat te doen. Vaak is het voor mensen heel waardevol. Bijvoorbeeld trouwringen van opa of oma doordragen maar dan wel op de manier die zij mooi vinden. Dat geldt ook voor reparaties die ik doe.  Het doet me goed dat een sieraad dan weer gedragen wordt. Beter dan dat het ongebruikt in de kast blijft liggen”, aldus de creatieve vakvrouw.

Uitzending
Tweede Pinksterdag van 10.00 tot 12.00 uur is de presentatie van de ‘Digitale Nationale Zilverdag’. We ronden het gesprek af omdat de filmploeg ieder moment kan komen. Annemarie neemt nog even de tijd om de presentatie op de tafel zo mooi mogelijk te maken. Als laatste geeft ze aan: “Zie de waarde van een sieraad. Het gaat voor de rest van je leven mee. Daarom is het ook een mooi iets.”

Annemarie de Jager is komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te gast op de radio. De uitzending van de Digitale Nationale Zilverdag is te volgen via www.zilverdag.nl of via de online en tv kanalen van RTV Krimpenerwaard.

Dit bericht is 1587 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief