Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 3158 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Afgelopen woensdag, aan het eind van de middag tussen 17.00 en 17.30 uur lag ineens poes Abu vreemd op de vloer in de kamer. De andere kat van Sophia zat ernaast, en likte de hevig hijgende Abu. Sophia dacht eerst dat Abu vergiftigd was, zijn buik was plat, alsof er niets meer in zat. Daarna bedacht ze dat hij waarschijnlijk aangereden was. Ze ging meteen naar de dierenarts, die haar doorstuurde naar de spoedkliniek in Barendrecht.

Tekst: Loes Ambrosius

Abu was aangereden. Zijn organen waren door het middenrif gedrukt, dat bleek 270 graden te zijn afgescheurd. Het hing letterlijk aan een draadje. Hierdoor waren zijn longen in de verdrukking; op de röntgenfoto’s is te zien hoe de buikholte leeg is en de organen door het middenrif in de borstholte geperst. Desondanks wilde de dierenarts Abu opereren: het is een jonge gezonde kater, en met een operatie waarbij we het middenrif hechten of vervangen door een ‘netje’ kan hij helemaal opknappen. Sophia: “Geen haar op mijn hoofd die hier nee tegen zegt, hoewel je geen garantie hebt en de kosten schrikbarend zijn. Om half elf ’s avonds kwam een telefoontje. Abu gaat hard achteruit en we gaan onmiddellijk opereren.”

De Havenstraatse Wal is een smalle straat, waar vrijwel alleen bewoners rijden omdat er weinig parkeergelegenheid is. Sophia: “Na de eerste schrik, en een spannende avond bij de kliniek, en met de angst of het goedkomt, rijst het besef dat iemand in de Havenstraatse Wal in Schoonhoven een kat heeft aangereden en zonder te stoppen is doorgereden.”

Sophia: “Dit is een straat met kleine huizen, waar velen geen tuin hebben om in te zitten. Wij hebben zelf een baby die net kan lopen, en er wonen meer kinderen die altijd op straat spelen. Ook al rijd je hier twintig, moet je reuze opletten of er geen kind de straat over schiet. Dat Abu is aangereden en het heeft overleefd is een geluk bij een ongeluk. Maar de rekening bedraagt meer dan 2.000 euro die ik niet op de dader kan verhalen.”Voor de wet is een kat een voorwerp en is het Sophia’s eigen schuld. “Als ik tegen een paaltje rij of een auto raak met inparkeren voel en hoor ik dat meteen… Heeft diegene nou echt niks gemerkt? Zat die op z’n mobiel te kijken? Reed die te hard? Wie zal het zeggen, wie heeft iets gezien?”

Sophia start een crowdfunding, want alle kleine beetjes helpen om dit leed, althans financieel, een beetje te verzachten. Maar ook om de aandacht te vestigen op het gevaar van de smalle straten in de binnenstad, waar kinderen wonen en plotseling de weg op kunnen schieten. Natuurlijk letten ouders op hun kroost, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Automobilisten: let op!

https://www.gofundme.com/f/aangereden-jonge-kater-krijgt-een-heftige-operatie

Dit bericht is 3158 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief