Archieven

Dit bericht is 724 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Dit jaar valt Open Monumentendag samen met de opening van het cultureel seizoen in Krimpen aan den IJssel. Daarom worden cultuur en erfgoed op 11 september met elkaar verbonden door twee routes. Met de fiets, benenwagen of een spontaan tochtje met de paardentram komt de bezoeker langs culturele broedplaatsen en fraaie monumenten in Krimpen waar het nodige te beleven is.

Open Monumentendag wordt om 10.00 uur geopend bij het Streekmuseum, waarna de Oogst- & Streekmarkt ‘Proef de Krimpenerwaard’ van start gaat. Verse streekproducten direct van de boer en andere voedselmakers worden hier aangeboden en bezoekers kunnen neerstrijken op het terras voor een hapje of drankje. Alle producenten zijn te vinden op de website van Proef de Krimpenerwaard. De hele dag is er gratis toegang tot het museum en worden er oude ambachten gedemonstreerd.

Naast de activiteiten bij het Streekmuseum, is er bij andere monumenten genoeg te doen. Bij de IJsseldijkkerk kunnen bezoekers het resultaat van de renovatie bewonderen, hun doopgegevens opvragen, ‘glas in lood’ knutselen en genieten van orgelspel. Ook zullen de bewoners van Gemaal Renier Blok vertellen over hun industriële monument en kunnen bezoekers bij Molen De Schelvenaer een tocht maken op een historisch schip. Verder wordt Scheepswerf van Duijvendijk speciaal voor deze dag opengesteld voor publiek. Verleden en toekomst worden hier met elkaar verbonden door de Historische Kring Krimpen.

Cultuurroute: kunst, sport en spel
Bij ontmoetingscentrum De Tuyter wordt het culturele seizoen ingeluid. Om 11.00 zal in aanwezigheid van wethouder Coen Derickx een samenwerkingsovereenkomst tussen verschillende culturele organisaties worden ondertekend. Daarna start Open Huis Tuyter, met onder andere proeflessen van jeugdtheater Hofplein en de muziekschool. Er zijn informatiekraampjes van de Wereldwinkel, Kulan Stichting, het Inloophuis, NUT en jeugdtheater Quint. Deze laatste organisatie zorgt daarbij voor een voorproefje van een familievoorstelling.

Op het plein wordt een circusspeelplaats opgezet door Ravioli in samenwerking met Synerkri. De speel-o-theek is geopend en de bibliotheek biedt een green screen aan waarmee bezoekers in de kaft van hun lievelingsboek kunnen stappen.

Naast het Open Huis Tuyter is ook de kinderboerderij geopend en is er open atelier in de voormalige Hollandia Loods van Studio Ignor.

“Door de corona-maatregelen duurt het aanvragen van een vergunning voor een evenement erg lang”, laat Cato de Beer namens het Streekmuseum weten. “Helaas kunnen we hierdoor op dit moment niet garanderen dat alle activiteiten doorgaan. Wij raden bezoekers aan om de dag van tevoren het exacte programma te checken op de website van het Streekmuseum of de Uitagenda Krimpen. Op de dag zelf worden programmaboekjes uitgedeeld bij de Tuyter en het Streekmuseum.”

Dit bericht is 724 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief