Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1313 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – D66 is verbaasd en verontwaardigd over de gang van zaken rond het formatieproces in Krimpen aan den IJssel. Zes partijen – SGP, VVD, Krimpens Belang, ChristenUnie, CDA en PvdA – kondigden aan om gesprekken te starten voor het vormen van een nieuwe coalitie.

De beoogde coalitiegenoten gaven in een verklaring aan dat het vanwege de coronacrisis niet mogelijk was om deze start via de gebruikelijke weg, namelijk een openbare raadsvergadering, te laten plaatsvinden. “Ook het aanzoeken en aanstellen van een formateur willen deze partijen buiten de democratische besluitvorming om regelen”, aldus D66-fractievoorzitter Larry Köster.

Köster is verontwaardigd en geschokt: “Dat men met elkaar coalitiebesprekingen wil vlottrekken is begrijpelijk. Maar de motivatie om dat op deze manier te doen is ronduit schokkend. Een maatschappelijke crisis wordt gebruikt voor partijpolitieke doeleinden. Een schande voor de Krimpense politiek. De slechtst denkbare start voor een geloofwaardige coalitie.”

D66 was in eerste instantie uitgenodigd om aan de gesprekken deel te nemen. Maar daarvoor werd door de overige partijen vooraf de voorwaarde gesteld dat het invullen van een wethouderspositie (door Arjan Neeleman of een ander) uitgesloten was. Köster zegt daarover: “Dat is op zijn zachtst gezegd niet netjes en zeker geen goed vertrekpunt voor het vormen van een breed gedragen coalitie. We konden niet anders dan met een dergelijke voorwaarde niet aan tafel gaan

De partijen geven aan dat zij de heer Tjerk Bruinsma hebben aangesteld als formateur. Dit gebeurt zonder de gebruikelijke tussenkomst van het presidium en de raad. Naar de opvatting van D66 hebben de partijen daarmee geen mandaat om een betaalde formateur namens de raad aan te stellen.

Dat Tjerk Bruinsma zonder gebruikelijke tussenkomst van het presidium en de raad opnieuw is aangesteld als formateur, is Köster eveneens een doorn in het oog. “Naar de opvatting van D66 hebben de partijen geen mandaat om een betaalde formateur namens de raad aan te stellen.”

Dit bericht is 1313 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief