Archieven

Dit bericht is 2406 keer gelezen

LEKKERKERK – Nog een beetje onwennig schuift een mevrouw uit Gouderak voor de eerste keer aan bij de dagbesteding in De Breeje Hendrick in Lekkerkerk. Na de eerste kop koffie raakt ze al gewend en kletst geanimeerd mee met de rest van de groep. “Zo gaat het meestal”, lacht Goverina Hordijk. “Nieuwkomers worden door onze cliënten meteen opgenomen in ons clubje.”

Goverina is leidster van het project dagbesteding voor nog zelfstandig wonende ouderen in De Breeje Hendrick. Voorheen werden deze gasten gemengd tussen de bewoners van het zorgcentrum, maar sinds de deuren weer beperkt open mogen worden zij apart ontvangen en begeleid. Vanwege corona. Er is een gezellige huiskamer ingericht waarin de deelnemers gemiddeld twee dagen per week doorbrengen.

De dag begint tegen tien uur met koffie met iets lekkers erbij, wordt onderbroken door een gezamenlijke maaltijd, gevolgd door een rustuurtje en verder ingevuld met allerlei activiteiten. “Vanmiddag gaan we sjoelen”, kondigt Goverina alvast aan. Behalve spelletjes, wordt er geknutseld, geschilderd, wordt er aan geheugentraining gedaan en worden de deelnemers aangezet om te bewegen. Als het even kan buiten op het terras of in de beweegtuin. Bijna alles mag maar niets moet. Rond vier uur maken de aanwezigen zich weer op voor de thuisreis.

Rust
Voor de cliënten geeft deelname aan deze vorm van dagbesteding echt een toegevoegde waarde. Ze ervaren iedere dag als een uitje en waarderen het contact met anderen. Dat geldt overigens ook voor hun partner, hun kinderen of hun mantelzorgers die even de zorg kunnen loslaten voor degene naar wie ze dagelijks omkijken. Dat geeft wat rust. Via een appgroep wordt de achterban op de hoogte gehouden van het wel en wee van de groep.

Dagbesteding De Breeje Hendrick is bestemd voor inwoners van de gehele gemeente Krimpenerwaard die op lichamelijk, geestelijk of sociaal gebied ondersteuning nodig hebben. Ze wonen nog zelfstandig, maar kunnen niet meer alles zelf. Zij krijgen er naast de gezelligheid van het samenzijn professionele begeleiding en de nodige verzorging. Het vervoer naar en van De Breeje Hendrick wordt desgewenst verzorgd door vrijwilligers van de Stichting Dagbesteding, dus dat hoeft geen belemmering te zijn.

Om in aanmerking te komen voor deze vorm van dagbesteding is wel een indicatie nodig via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of Wlz (Wet langdurige zorg). Zorgpartners, de organisatie waar De Breeje Hendrick deel van uitmaakt, biedt ondersteuning bij het aanvragen van een dergelijke indicatie. Zonder indicatie aanschuiven kan ook, maar dan zijn de kosten voor eigen rekening. Voor meer informatie kan men bellen naar (0182) 723723, mailen naar klantcontact@zorgpartners.nl of kijken op www.zorgpartners.nl.

Kennismakingsgesprek
“Wie eerst een keer vrijblijvend sfeer wil komen proeven kan rechtstreeks contact met mij opnemen via (0180) 661544. Een afspraak voor een kennismakingsgesprek is dan zo gemaakt”, nodigt Goverina belangstellenden uit. “Ik weet dat er in onze gemeente mensen wonen die gebaat zijn bij deze vorm van dagbesteding en we hebben nog ruimte om meer gasten te ontvangen. Dus aarzel niet als u meer wilt weten.”

Dit bericht is 2406 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief