Archieven

Dit bericht is 665 keer gelezen

Cindy Snoeck en Kim de Vries (rechts) in het snoepwinkeltje van het museum.

Cindy Snoeck en Kim de Vries (rechts) in het snoepwinkeltje van het museum.

KRIMPEN A/D IJSSEL – Letterlijk, want in de komende weken wordt het rieten dak van het hoofdgebouw volledig vervangen door een nieuw. Een lastige klus voor de rietdekkers, want de museumboerderij is Rijksmonument en dat betekent dat de nieuwe dakbedekking er precies zo uit moet gaan zien als de huidige. Daarop wordt door de autoriteiten nauwlettend toegezien.
Een lastige klus ook voor de medewerkers van het museum, want de historische afdeling en het klaslokaal uit de tijd van ‘Aap, Noot, Mies’ op de bovenverdieping gaan gedurende de werkzaamheden dicht. Op de zoldervloer is een soort waterdichte doos gebouwd waarin de museumstukken veilig worden opgeborgen. Die zijn daardoor tot half april onttrokken aan het zicht van de bezoekers. “Die krijgen ter compensatie en het ongemak een gratis kopje of thee”, belooft Kim de Vries.
De vernieuwing van het rieten dak is het eerste grote project voor Kim, die sinds januari directeur is van het streekmuseum. Ze volgde Janine Nauta op die gedurende 24 jaar de scepter zwaaide in het museum. ‘Ik hoef gelukkig zelf het dak niet op, maar we moeten veel regelen om de renovatie vlekkeloos te laten verlopen”, lacht ze.
Museum Slager
Kim de Vries (36) heeft een schat aan ervaring opgebouwd in de museumwereld. Ze studeerde Cultural Economics and Cultural Entrepreneurship aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en Cultuurmanagement in Antwerpen. Tijdens haar studie had ze verschillende bijbaantjes in kunstgaleries en musea om vervolgens in dienst te treden bij Museum Slager in ’s-Hertogenbosch waar ze Hoofd Museum Coördinator werd. In Museum Slager worden voornamelijk schilderijen tentoongesteld, vervaardigd door drie generaties van de familie Slager. Iets heel anders dus dan de collectie culturele en historische voorwerpen uit Krimpen en omgeving, die in het streekmuseum te bewonderen zijn. “Wat we hier laten zien is oud maar niet oubollig”, vindt Kim. “Het vroegere bestaan in de Krimpenerwaard komt hier tot leven en is voor een groot deel herkenbaar en aanraakbaar.”
Wegwijs gemaakt door haar medewerksters en de ongeveer negentig vrijwilligers die in het museum actief zijn, heeft Kim inmiddels een goed beeld van het reilen en zeilen in het streekmuseum. “De inzet van de vrijwilligers is fenomenaal, de belangstelling voor het museum bevredigend en het succes van alle activiteiten op educatief gebied is groot”, somt ze op.
Voor dat laatste is Cindy Snoeck verantwoordelijk. Zij regelt onder meer educatieve bezoeken van basis en middelbare scholen, workshops met een historisch thema en bijzondere evenementen. Daarnaast verzorgt ze de communicatie en onderhoudt ze contacten met de pers.
Kim’s eerste besluit: In goed overleg met het bestuur heeft ze besloten dat kinderen en jongeren tot achttien jaar voortaan gratis naar binnen mogen om bij te dragen aan hun cultuurhistorische ontwikkeling. Een mooi initiatief!
Trouwen
Het Streekmuseum Krimpenerwaard is meer dan alleen een museum. De locatie wordt regelmatig verkozen door bedrijven, verenigingen en particulieren die iets te vieren hebben. “Je kunt hier zelfs trouwen, want we zijn door de gemeente aangewezen als trouwlocatie.” Maar ook voor allerlei andere activiteiten vormt het Streekmuseum een passend decor. De Kunstkring en de Fotogroep houden er hun bijeenkomsten, Ina Hoeneveld van Atelier Lokaal verzorgt er schilderlessen, vorige week was er nog een lezing in het kader van Internationale Vrouwendag en op 13 april strijken de dames van de Lions Club neer voor hun jaarlijkse voorjaarsmarkt, waarvan de opbrengst dit jaar ten goede komt aan Matchis: het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren.
Kortom, in het streekmuseum is altijd wat te doen en Kim de Vries is erg blij dat het leiden van die dynamische omgeving op haar pad is gekomen. “Ik heb het reuze naar mijn zin.”
Alle informatie over openingstijden, evenementen en andere wetenswaardigheden is te vinden op www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl.

Dit bericht is 665 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief