Archieven

Dit bericht is 2970 keer gelezen

BERKENWOUDE – Er is weer nieuws te melden over de realisatie van een kunstwerk op de rotonde van Berkenwoude in de N210: donderdag 9 april is aangewezen als datum voor de onthulling. Dat vertelde initiatiefnemer Pieter Heerens zaterdagochtend op de radio bij RTV Krimpenerwaard.

Heerens, oud-fractievoorzitter van Gemeente Belang Schoonhoven, maakt zich al geruime tijd sterk voor een monument op het verkeersplein bij Berkenwoude. Het kunstwerk zal een vliegtuig zijn, een herinneringssymbool aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij wapendroppings in de gebieden Schuwacht en Wetering Oost bij Lekkerkerk betrokken geweest zijn.

Heerens diende reeds tijdens de raadsvergadering van januari 2018 een initiatiefvoorstel in voor de realisatie van het kunstwerk. “Tot was mijn vreugde was de gehele raad enthousiast over het beschikbaar stellen van een subsidie.” Inmiddels heeft ook de provincie als wegbeheerder groen licht gegeven.

75 jaar bevrijding
Voor de onthulling van het monument koerste Heerens aan op 2020, wanneer 75 jaar bevrijding wordt gevierd. “De exacte datum is nu bekend: donderdag 9 april.” Heerens heeft het kunstwerk nog niet gezien. “Wel de tekeningen. Het wordt een bommenwerper, een Stirling, die aan het einde van de oorlog gebruikt werden om wapendroppings uit te voeren.”

Het kunstwerk bij Berkenwoude wordt in dezelfde vorm uitgevoerd als de reeds bestaande exemplaren op de rotondes bij Bergambacht (stoomtrein) en Ammerstol (stoomboot). “Een metalen raamwerk, alleen niet zwart, maar meer aluminium-achtig.”

De wapendroppings in de Krimpenerwaard werden uitgevoerd door de Engelse Royal Air Force. De eerste dropping vond in Lekkerkerk plaats op 28 augustus 1944. Heerens: “De laatste dropping was in april 1945. In de nacht van op 11 op 12 april is dat Engelse toestel op de terugweg door Duist jachtvliegtuig aangeschoten ter hoogte van Montfoort. Na een zoektocht zijn we erachter gekomen dat dit toestel uiteindelijk bij Nieuwerkerk aan den IJssel naar beneden is gestort. Allen bemanningsleden hebben dat overleefd.”

Heerens rekent op flink wat belangstelling voor de onthulling. “Ook zal er vast de nodige publiciteit rond komen.”

Beluister hier het gesprek met Pieter Heerens.

Pieter Heerens     

Dit bericht is 2970 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief