Archieven

Dit bericht is 2613 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Twee jaar geleden startte kunstenares Orly Trost een Bed & Breakfast, die de naam draagt van de opvallend blauw geschilderde voordeur aan de Haven 52. De Bed & Breakfast gaat echter sluiten, maar de Blauwe Deur opent nieuwe initiatieven waaronder een kledinglijn en een Montmartre op zaterdag 29 juni.

“Mijn voornaam is hebreeuws, een keuze van mijn vader die het een mooie naam vond. Het is ook de naam van het vliegveld bij Parijs”, vertelt Orly in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Mijn opa woonde in Rotterdam en heeft het eerste kunstleer naar Nederland toegehaald. Hij had het alleenrecht in de Benelux afgedwongen en verkocht dit als bekleding voor bussen en treinen. Orly woont sinds drie jaar in Schoonhoven. Toen ze vanuit het Gooi verhuisde naar het huis aan de Haven heeft ze de woning grondig aangepakt en de voordeur geverfd in de karakteristieke kleur blauw.

Wethouder
De opvallende voordeur is inmiddels de meest besproken deur van de stad. “Het is een monumentenpand en deze kleur zou volgens de Gemeente niet onder de kleurenwaaier van monumentenzorg vallen. Inmiddels hebben wij aangetoond dat dit wel het geval is. Iedereen vindt het juist erg leuk, je wilt niet weten hoe vaak de deur gefotografeerd wordt”, glimlacht Orly met duidelijke pretoogjes. “De wethouder kijkt iedere dag vanuit het Stadhuis op de deur.”

Stoppen
Degenen die door de blauwe deur het pand inkomen zien direct dat hier een kunstenares woont. Vooral de gemaakte ‘rondingen’ zien er prachtig uit met een breed kleurenscala. De bezoekers van de Bed & Breakfast ervaren dit pand dan ook als positief en apart. Echter heeft Orly besloten om te stoppen gasten te herbergen. “Ik vind het fantastisch maar ik ga nu iets anders doen. In het verleden heb ik gerecyclte kleding verkocht. Nu ga ik starten met kleding ‘Wash & Wear’, in eerste instantie gericht op de horeca. Het is materiaal wat in de damesmode al erg hip is. Je hoeft het niet te strijken en het ziet er netjes uit.  Ik ga zelf ontwerpen en produceren. De kleding wordt in Polen gemaakt. Onze slaapkamer is  kantoor geworden. Wij slapen nu in de Bed & Breakfast, vandaar dat we daarom geen gasten meer kunnen ontvangen.”

Operazangeres
We merken al snel in het gesprek dat we te maken hebben met een veelzijdige dame die zich ook vol overgave inzet om Schoonhoven verder op de kaart te zetten. “Ik neem ook deel in de commissie van de “Nacht van het Zilver‘ om mee te denken voor nieuwe activiteiten. Zo heb ik voor de komende editie een operazangeres geregeld. Zij gaat ‘s avonds vanaf het bordes van het Stadhuis de bezoekers toezingen.

Aanmelden
Een ander idee is een Montmartre op zaterdag 29 juni, recht voor de Blauwe Deur op de Stenen Brug. “We gaan niet alleen maar de standaard kraampjes neerzetten. Zo zet ik zelf een piano neer waar bezoekers op kunnen spelen. Ook komen er tafels waar kinderen kunnen schilderen.  Het is belangrijk voor Schoonhoven dat we ook andere dingen presenteren dan alleen zilver.” Belangstellenden die ook mee willen doen kunnen zich aanmelden via www.deblauwedeur.com.

Het gehele gesprek met de veelzijdige en actieve Orly Trost is komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te beluisteren op het radiokanaal van RTV Krimpenerwaard.

Dit bericht is 2613 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief