Archieven

Dit bericht is 1342 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Aan de Buiten de Veerpoort is een ‘virtual reality’-paal geplaatst, waarmee een kijkje kan worden genomen in het Schoonhoven van de 17de eeuw. Wethouder Jan Vente dook woensdag als eerste in het verleden van de stad.

De VR-paal werkt eenvoudig: met een telefoon kan een QR-code op de paal worden gescand. Hierop is de VR-omgeving te zien. Door de telefoon in de VR-bril te plaatsen kan worden rondgekeken in een geïllustreerde omgeving van Schoonhoven in de 17e eeuw.

Te zien is bijvoorbeeld hoe het Pruisische leger een brug over de Lek bouwde om Schoonhoven in te nemen. Deze illustraties zijn gecombineerd met 360 graden foto’s uit het heden: het nu en het toen in één.

De paal staat aan het wandelpad langs de pont, vlak naast het standbeeld van Olivier van Noort.

In 2022 bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. Schoonhoven was samen met Nieuwpoort een sleutelstad in de defensie van Holland in de 17e en 18e eeuw, als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Door polders onder water te zetten konden vijandelijke legers worden gestopt. Naast de Veerpoort herinneren verdedigingswallen, vestingmuren, oude kanonnen en het Doelenplein, aan Schoonhoven als vestingstad.

Op meer plekken langs de Oude Hollandse Waterlinie komen VR-palen te staan. Ieder met een eigen lokaal verhaal. Ze zijn te vinden in Nieuwpoort, Woerden en Oudewater.

Dit bericht is 1342 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief