Archieven

Dit bericht is 2556 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL – Het was even aanpoten voor de medewerkers en medewerksters van lunchroom ‘De Heerlijkheid van Ouderkerk’ deze woensdagmorgen. Twee groepen Italiaanse toeristen streken onverwacht neer aan de tafeltjes binnen of buiten op het terras en bestelden er hun ochtendespresso of een warme chocola met slagroom.

De vakantiegangers uit het Zuiden nemen deel aan een cruise door het Hollandse rivierenland. In Gouda werden zij uitgenodigd voor een fietstocht door de Krimpenerwaard naar Rotterdam, waar zij weer aan boord van hun schip konden stappen. Ouderkerk was voor hen een mooie gelegenheid voor een koffiestop halverwege.

Voor medewerker Ruben een goed moment om in zijn beste Engels de bestellingen op te nemen en gastheer Max bleef onverstoorbaar zijn drankjes uitserveren tussen die al die drukke Italianen. Met een koekje erbij, want dat heeft hij zo geleerd. Ook de andere gastheren en gastvrouwen lieten zich niet van de wijs brengen en bleven in de keuken of in het restaurant gewoon de dingen doen die gebeuren moesten.
“We zijn wel wat gewend”, lacht Maarten van achter de koffiemachine. Samen met Laura begeleidt hij dagelijks een groep mensen met een verstandelijke beperking die met elkaar ‘De Heerlijkheid van Ouderkerk’ draaiende houden. De lunchroom is één van de vijftien locaties in de regio waar de Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard dagbesteding aanbiedt.

‘Wij geven op een zinvolle en plezierige wijze extra structuur aan het leven van mensen met een verstandelijke beperking. Daarbij sluiten we aan bij de belevingswereld en ambities van iedere individuele deelnemer. De deelnemers aan de dagbesteding krijgen waardering voor hun inspanningen en worden in staat gesteld om volwaardig mee te draaien in de samenleving. Wij zorgen voor een goede begeleiding en een juiste balans tussen inspanning en ontspanning’, lezen we op de website van de stichting. In de praktijk komt dat neer op kleine en overzichtelijke opdrachten die de medewerkers zo zelfstandig mogelijk kunnen uitvoeren. Laura en Maarten proberen die taken zo eerlijk mogelijk te verdelen en zien er op toe dat de medewerkers doen wat van hen gevraagd is. “Een duidelijke taakverdeling is belangrijk zodat iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht”, aldus Maarten.

Als de Italiaanse gasten weer op de fiets zijn gestapt is het tijd voor de eigen middagboterham voordat de eerste lunchgasten zich melden. Iedereen schuift gezellig aan en de eigen broodtrommeltjes komen op tafel. “Neen, we eten hier niet elke middag op kosten van de zaak.” Eline praat honderduit over haar rol in de cliëntenraad van de Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard. “Daar ben ik in verkozen en mag ik meepraten over alles wat er in deze en in de andere locaties speelt”, vertelt ze trots. “Een van de manieren om onze medewerkers bij de gang van zaken te betrekken en daarin een stuk medeverantwoordelijkheid mee te geven”, aldus Maarten.

Na een half uurtje is de pauze om en moet er weer gewerkt worden want de eerste gasten voor de lunch melden zich. Vandaag zijn er zes tafels gereserveerd en wordt rekening gehouden met toevallige passanten. Vooraf reserveren wordt aanbevolen, want het is vaak druk rond het middaguur. Sinds de opening, nu ruim een jaar geleden, mag de lunchroom zich iedere dag in een ruime belangstelling verheugen. Van maandag tot en met zaterdag kunnen bezoekers genieten van een uitgebreide lunchkaart. Groepen van meer dan dertig personen zoals vandaag zijn uitzondering, maar zo tussen twaalf en twee zijn de meeste tafeltjes wel bezet. En daarna volgen nog de liefhebbers van een high-tea, want ook dat kan in ‘De Heerlijkheid’.

Tot vier uur want dan zit de werkdag er op en worden de medewerkers met één van de bussen van de Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard opgehaald en thuis gebracht.

Kijk voor meer informatie en het doen van reserveringen op www.deheerlijkheidvanouderkerk.nl.

Dit bericht is 2556 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief