Archieven

Dit bericht is 473 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Een goed katholiek gebruik is het in huis hebben van een kerststal. In de Rooms-Katholieke kerk aan de Wal zijn er deze maand meer dan honderd uitgestald.

“Samen met mijn zussen Thea en Petra heb ik alles opgebouwd”, vertelt Gert de Kruijf (74). “Iedere ochtend open ik de kerk voor bezoekers. De hele dag door lopen mensen naar binnen”, glundert hij. Ook tegenover de kerk in gebouw De Overkant, waarvan hij beheerder is, staat het vol met Jozefs en Maria’s, het kind Jezus, kamelen, herders, stallen en wijzen uit het Oosten.

Uitbreiding collectie
Zijn voorliefde voor de kerstperiode maakt dat Gert steeds meer attributen aanschaft. Pastoor Van der Mee vroeg vier jaar geleden of zijn collectie in de kerk geplaatst mocht worden. Het gaf hem de stimulans om zijn reeds omvangrijke verzameling nog verder uit te breiden. Veelal via Marktplaats en facebook, maar ook door tips en mensen die hem spontaan spullen aanbieden. Zo is hem afgelopen week nog twee kerststallen aangeboden door bezoekers uit Velp. Wel realiseert De Kruijf zich dat een kerststal iets van vroeger is en steeds lastiger aan te schaffen. Desondanks is hij er verzot op en blijft op zoek naar nieuw materiaal. “Bij mij thuis staan ook drie kerststallen”, lacht hij.

Kruijfpunt
Veel mensen kennen Gert nog van zijn cafetaria in de binnenstad. “Dat was een mooie tijd”, denkt hij terug aan de bijna dertig jaar friet en snacks bakken. “Eerst begonnen als banketbakker bij Mocking in de Lopikerstraat, daarna gewerkt in een cafetaria in Lekkerkerk. Op een gegeven moment ben ik een eigen patatkraam gestart op het Doelenplein.” Eind jaren tachtig verhuisde de verkoop naar de hoek Kerkstraat/Koestraat: ‘Het Kruijfpunt’. Ruim twintig jaar geleden is Gert gestopt en heeft de zaak verkocht. “Het was zeven dagen per week werken, ik vond het genoeg.” Vervolgens is hij tot zijn pensionering in loondienst geweest.

De Overkant
Achter de geraniums zitten is er voorlopig niet bij. Nog maar net met pensioen werd hij gevraagd om het beheer van De Overkant over te nemen van Anton van Engelen. Op vrijwillige basis is hij er vrijwel dagelijks met zijn dochter Sandra te vinden. Een thuis voor kaartclubs, koorrepetities, vergaderingen, koffie drinken na de kerkdienst en feestjes.

De 105 kerststallen zijn tot 6 januari te zien in de Rooms-Katholieke kerk aan de Wal. De kerk is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.

 

 

Dit bericht is 473 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief