Archieven

Dit bericht is 586 keer gelezen

[partnerbijdrage]

Niet alleen voor de gemeenteraad van Krimpenerwaard bleek het een lastige beslissing te zijn om een nieuw gemeentehuis te bouwen, ook voor inwoners van de gemeente is het in deze tijd een flink dilemma om een keuze te maken tussen nieuwbouw of verbouw. Natuurlijk is het voor een gemeente makkelijker om over financiële middelen te beschikken dan een particulier. Die laatste kan geen belastingen innen bij buren of wijkgenoten. De aankoop van een huis hangt namelijk af van inkomen en uitgaven die je maandelijks of jaarlijks hebt.

Net als bij de bouw van een nieuw gemeentehuis is bereikbaarheid een belangrijk argument voor het kiezen van een locatie. Daarnaast speelt zowel bij een woon- als werklocatie duurzaamheid een doorslaggevende rol. Wie in de Krimpenerwaard wil wonen, doet dat het liefst in de buurt van voorzieningen. Vooral voor oudere inwoners speelt dit een zeer belangrijke rol. Je wilt het liefst dicht bij openbaar vervoer, het gemeentehuis, bij een dokterspost of supermarkt wonen. De gemeente ziet ook de noodzaak van bereikbaarheid in door voor het nieuw te bouwen gemeentehuis een goed bereikbare én zichtbare locatie te kiezen. Op dit ogenblik zijn de gemeentelijke kantoren verspreid over vier locaties.

Investering
Toch vinden sommige partijen het jammer dat er in de bestaande kantoren afgelopen tijd veel geïnvesteerd is. Zo zullen ook particulieren afwegingen maken of ze een pas gerenoveerd huis snel zullen verkopen. Toch kan het isoleren van een huis bijvoorbeeld uiteindelijk een significante meerwaarde opleveren. Heb je een ouder huis met houten vloeren dan is de houtenvloer isoleren beslist een aanrader. Het levert je meteen besparing in de stookkosten op. Wil je nog verder gaan met een duurzame leefomgeving creëren dan zijn spouwmuurisolatie kosten er ook goed uit te halen. Omdat de woningmarkt er op dit moment er minder florissant uitziet is verduurzaming van een eigen woning een goede investering.

Dat besef is er ook bij de gemeente. Ze ziet de herontwikkeling van de locaties in Stolwijk, Bergambacht, Schoonhoven en Lekkerkerk, waar nu de gemeentekantoren zijn, een belangrijk onderwerp. Zo zouden er op die locaties verbouwingen kunnen plaatsvinden naar woningen die betaalbaar zijn. Dit zou een klein steentje kunnen bijdragen aan de krapte op de woningmarkt.

Duurzaam
Wie ook in de Krimpenerwaard een duurzame woonomgeving wil creëren kan dat op allerlei manieren doen. Eén van de eerste dingen waaraan gedacht kan worden is de aanschaf van een warmtepomp. Een beslissing die makkelijker genomen kan worden als de oude cv-ketel op gas z’n langste tijd heeft gehad. Ook kan gekeken worden naar vloerisolatie kosten, hier valt ook een behoorlijke besparing op de energierekening te behalen.

Diverse politieke partijen in de Krimpenerwaard zien ook duurzaam voordeel van een nieuw gemeentehuis op één locatie. Ze verwachten dat met deze centralisatie de jaarlijkse kosten gelijk blijven of zelfs kunnen dalen. Er wordt dan meteen voldaan aan de duurzaamheidseisen van de toekomst. Een gasloos gemeentehuis zou tevens een goede voorbeeldfunctie zijn voor de inwoners van de hele gemeente.

Dit bericht is 586 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief