Archieven

Dit bericht is 2004 keer gelezen

LEKKERKERK – Als 85 melkkoeien na een lange winter op stal weer de wei in mogen, kun je maar beter een stapje opzij doen. Met z’n allen nemen de dames een lange spurt die de veengrond onder hun hoeven doet schudden. Aangekomen in het weiland dansen ze er nog even lustig op los om ten slotte te gaan doen waar ze zo naar uitkeken; vers gras eten in plaats van al dat ingekuilde spul van vorig jaar.

De eerste weidegang is niet alleen voor de koeien een feestelijk moment. De toeschouwers genieten volop mee. Vooral kinderen vinden het prachtig, hoewel die ook wel geïnteresseerd zijn in het besturen van de tractor. Bij kaasboerderij Speksnijder aan de Tiendweg West genieten ze er ook deze zaterdag weer van.

Het is wat minder druk dan in voorgaande jaren omdat de familie Speksnijder weinig ruchtbaarheid heeft gegeven aan het evenement. Vanwege corona vonden ze het geen goed idee massa’s publiek op hun erf toe te laten.

“Over zes weken ligt de eerste graskaas van dit seizoen in onze winkel”, beloven Jan Speksnijder en Jan Herm Bokdam. “Want vanaf vandaag melken we weer koeien die de hele dag buiten hebben kunnen grazen.”

Behalve met het melken van hun koeien, het verzorgen van hun jongvee en het maken van kaas zijn Jan en Jan Herm op dit moment reuze druk met de uitbreiding van hun boerderij. Naast het woonhuis en de stal wordt een nieuw gebouw gerealiseerd waardoor er meer ruimte komt voor de opslag van kazen die nog mogen rijpen en voor een ruimere winkel.

De Lekkerkerkse melkveehouders hebben zich aangesloten bij Landwinkel Coöperatie en gaan vanaf september behalve hun eigen zuivelproducten en kazen ook andere streekproducten verkopen. Denk aan fruit en fruitsappen, eieren en vlees. Bij Landwinkel zijn rond honderd producenten aangesloten die hun producten bij elkaar in de schappen leggen. Iedere Landwinkel kan daardoor een breed assortiment aanbieden. “Kaas van de eigen boerderij blijft voor ons wel de hoofdzaak”, benadrukken Jan en Jan Herm, die ongeveer de helft van hun melkproductie in de eigen kaasmakerij verwerken en rechtstreeks aan de consument verkopen. De andere helft van de melk gaat naar de melkfabriek.

Ze leerden het kaasmaken van moeder Nel, die nog steeds actief meewerkt en doen er alles aan om de kwaliteit die zij nastreeft ten minste te evenaren. Gezien de prijzen die zij vorig jaar nog in de wacht sleepten gaat dat wel lukken.

De koeien vinden het allemaal prima, die mogen weer een zomer lang genieten van hun vrijheid in het prachtige polderlandschap van de Krimpenerwaard.

Dit bericht is 2004 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief