Archieven

Dit bericht is 1183 keer gelezen

CABAUW – Begin 2019 werd de Middelste Molen in Cabauw stilgezet. De monumentale Pot-roeden waren in slechte staat en het risico was groot dat ze zouden breken. Er bleken meer problemen te zijn, waaronder onderloopsheid van de molen. Oorzaak was een slechte staat van de waterlopen waardoor verzakking dreigde. Daarop werd een uitgebreid restauratieplan gemaakt en werd gestart met het werven van fondsen voor de restauratie.

In 2019 en 2020 zijn de waterlopen onder handen genomen. In het najaar van 2020 zijn de historische potroeden uit 1877 en 1895 naar de molenwerkplaats in Limburg gebracht om op authentieke wijze te worden gerestaureerd en in het voorjaar van dit jaar werden alle benodigde werkzaamheden aan de molen zelf verricht. Dat werk is bijna klaar. Het bovenhuis is 20 cm opgevijzeld met behulp van dommekrachten en oliepompjes om alle werkzaamheden aan de koker en bovenzetel, waarover het bovenhuis ronddraait, uit te kunnen voeren. In juni zijn de schilders aan de gang gegaan om de hele molen van een nieuwe verflaag te voorzien.

Pot-roeden weer thuis
Woensdag 23 juni 2021 zijn de potroeden vanuit de molenwerkplaats terug naar de molenplaats in Cabauw gebracht. Dit was een hele operatie. Navigeren met een lengte van 34 meter is een hele kunst. Aangekomen op het parkeerterrein van het bedrijf voor aan de weg, moesten de roeden met een kraan op het pad worden getild om daarna met een mallejan achter een wagen naar de molen gereden te worden. Ze liggen nu over de boezem te wachten om gestoken te worden.

Voltooiing
Dit steken kan gebeuren als het bovenhuis weer stevig op zijn plek staat. Dat zal deze keer niet met het ouderwetse handwerk met lieren gebeuren, maar met behulp van een kraan. Er moet nog wel even een brug gebouwd worden waar de kraan overheen kan rijden om bij de molen te komen. Dan kunnen, met behulp van een verreiker, de roeden gestoken worden. Nadat de roeden op hun plaats zitten moeten deze opnieuw opgehekt worden. Al het houtwerk ligt hiervoor genummerd klaar. Het is in de molenwerkplaats al een keer uitgeprobeerd. Naar verwachting zal het steken van de roeden en opbouwen van de wieken in de loop van de volgende week plaatsvinden, het is nog niet bekend op welke dag. Daarna zullen nog enkele werkzaamheden rondom de molen en het molenpad plaatsvinden, maar het eigenlijke restauratiewerk nadert zijn voltooiing. U zult begrijpen dat de vreugde bij molenaars en alle andere betrokkenen zeer groot is. De molenaars kunnen niet wachten tot ze de vang kunnen lichten om de wieken te laten draaien!

Dit bericht is 1183 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief