Archieven

Dit bericht is 2629 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Corine de Haij is een druk bezet mens. Drie dagen per week werkt ze bij de bibliotheek Krimpenerwaard als coördinator van het Taalhuis, twee dagen per week of meer runt ze NetWERK, haar eigen coaching praktijk waarin zij mensen begeleidt die moeite hebben een passende plek op de arbeidsmarkt of een zinvolle dagbesteding te vinden. Daarnaast is zij ook nog betrokken bij verschillende activiteiten in de regio die gericht zijn op het versterken van het welzijn van oudere of kwetsbare medemensen.

Tijd vrijmaken om eigen voorkeuren voldoende aandacht te geven schiet er dan wel eens bij in. Zo is Corine een liefhebber van streekproducten uit de Krimpenerwaard die rechtstreeks van de boer of teler komen. “Verser, lekkerder, vaak niet eens duurder dan producten uit de supermarkt en niet in vervuilende vrachtwagens of vliegtuigen van ver weg aangevoerd”, somt ze een paar voordelen op. Maar door haar drukke bestaan lukt het haar vaak niet om een rondje te maken langs de verschillende winkels die boerenkaas, eieren, vlees, groenten of fruit rechtstreeks aan de consument verkopen.

Haar werk en haar voorkeur voor ‘Koop Lokaal’ bracht Corine op het idee om een winkel te beginnen waarin producten van meerdere lokale ondernemers uit de Krimpenerwaard en omgeving in de schappen liggen en vrijwilligers de winkel gaan runnen. Cliënten die ze begeleidt kunnen in die winkel een plekje krijgen waarin ze onder begeleiding van andere vrijwilligers werkervaring kunnen opdoen, die hen uiteindelijk helpt bij het vinden van een weg naar een betaalde baan of een andere zinvolle dagbesteding.

Zelfstandigheid
Dat concept past precies in het concept van NetWERK. De cliënten van Corine doorlopen een traject van ongeveer acht maanden waarin het doen van vrijwilligerswerk één van de pijlers is waar de begeleiding op rust. Daarnaast krijgen de deelnemers groepstrainingen, individuele ondersteuning en wordt onderzocht over welke vaardigheden, talenten en interesses zij beschikken. Meestal gaat het om mensen die om uiteenlopende redenen al langer geen werk of concrete toekomstplannen hebben en door de afdeling Sociale Zaken van de gemeente, het UWV, scholen of welzijnsinstellingen naar NetWERK zijn doorverwezen. “Wij kunnen ze middels onze aanpak het duwtje geven dat ze nodig hebben om zelfstandig door te kunnen.”

Op dit moment zoekt en vindt NetWERK bij verschillende organisaties in de regio onderdak voor de cliënten die toe zijn aan het verrichten van vrijwilligerswerk. De Streekwinkel Krimpenerwaard gaat daar een extra mogelijkheid aan toevoegen. Een plek waar deelnemers van vrijwilligers leren wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een winkel en daarin hun eigen vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Corine hoopt over een aantal maanden ‘haar’ winkel te kunnen openen. Maar voor het zover is moet er nog veel gebeuren. “We hebben inmiddels een aantal mensen bij elkaar die het bestuur van de nog op te richten stichting gaan vormen, we zijn op zoek naar financiële middelen om de winkel te kunnen inrichten en opstarten, we kijken naar een geschikte locatie, we zijn of gaan in gesprek met lokale producenten en hopen op aanmelding van veel vrijwilligers die ons in de aanloop naar de opening en daarna willen helpen.”

Winkelstraat Bergambacht
Wat de locatie betreft denkt Corine in de eerste plaats aan Bergambacht. “Centraal gelegen en van oudsher een winkelstraat die veel publiek uit de hele regio aantrekt.” Ze ziet het al helemaal voor zich. “Een mooie winkel met vooral food-producten, maar ook ruimte voor regionaal gemaakte cadeauartikelen, een gezellige koffietafel voor wie even wil blijven hangen en een ruimte waarin lezingen en workshops kunnen worden gehouden.”

Niet iedereen slaagt er in om zelfstandig een plekje in de maatschappij te vinden. Op deze manier hoopt de stichting De Streekwinkel Krimpenerwaard daar een bijdrage aan te kunnen leveren en bovendien de verkoop van lokale producten te stimuleren. Zo vang je twee mooie vliegen in één klap! Interesse om Corine bij het realiseren van haar plan te ondersteunen? Stuur een mailtje naar corine@de-streekwinkel.nl en ze neemt contact met je op.

Dit bericht is 2629 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief