Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1930 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Voor het melden van gestolen fietsen bestaat sinds enige jaren ‘Fiets is Foetsie‘. Dit platform is ook voor het doorgeven van ‘verdachte’ fietsen, die te lang ergens staan. Beheerster Hike Snoeck is er druk mee om alle meldingen te verwerken. Positieve energie krijgt ze als een gestolen fiets wordt teruggevonden. En niet onbelangrijk: regelmatig merkt ze dat veel fietsen een verhaal hebben.

“Eigenlijk vind ik dat het mooiste, de verhalen die mensen vertellen over hun fiets”, vertelt Hike in de tuin van Studio Thiendenland. “Vaak is een fiets voor mensen een emotioneel object. Zo was er het verhaal van de gestolen fiets uit 1953, die van vader op zoon was gegaan. Voor de een is het een oud barrel, een gewone opa fiets. Maar voor de eigenaar gaf het veel verdriet dat de fiets ontvreemd was. Dat soort verhalen raakt me.”

Verhalenbundel
Vaak plaatsen mensen zelf al het verhaal achter de fiets. Zo ontstaan veel miniverhalen over de tweewielers. We horen van een vrouw uit Utrecht die de hele wereld was rond gefietst. “De eigenaresse had een hechte band met haar fiets. Dan is het heel sneu dat ie gestolen wordt. Regelmatig loop ik met het idee rond om die verhalen te bundelen, het Fiets is Foetsie boek”, schatert de oprichtster van het populaire platform. Actief inmiddels in veertien plaatsen waaronder Gouda, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Schoonhoven. Ook de politie maakt regelmatig gebruik van de facebookpagina’s om meldingen te plaatsen.

Aangifte
Tot besluit wil ze nog het verhaal meegeven van John van Sliedrecht, medebeheerder in Schiedam. “Een paar maanden geleden werd de fiets van zijn zoon gestolen. Hij heeft keurig aangifte gedaan. Onlangs lag er een brief op zijn mat of hij zo spoedig mogelijk zijn gestolen fiets wilde ophalen in Rotterdam. Was teruggevonden als een ‘verkeerd geparkeerd’ rijwiel. De fiets werd opgehaald, helemaal ongeschonden was ie niet. Maar Fiets is Foetsie junior kon er wel weer op weg rijden. Het overkomt ons dus ook”.

Belangrijkste tips van Fiets is Foetsie: zet je fiets iedere keer op slot en doe altijd aangifte bij diefstal. 

In bijgaande link het gesprek met Hike over de verhalen achter de fietsen.

Hike Snoeck     

Dit bericht is 1930 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief