Archieven

Dit bericht is 5473 keer gelezen

LEKKERKERK – Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar Vrijheid in Nederland en in de Krimpenerwaard bereiden Jan en Jeanette Ooms een bijzonder evenement voor in het weiland achter hun museumboerderij De Vrijheid in Opperduit.

Al een aantal jaren organiseren zij op die plek een Hooibouwdag waarbij het publiek kan zien en meebeleven hoe in vroeger jaren de boeren hun hooi binnenhaalden. Antieke tractoren en landbouwmachines spelen daarbij een belangrijke rol. Tijdens de laatste editie werd het idee geboren iets soortgelijks te doen in het kader van de gebeurtenissen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Krimpenerwaard hebben afgespeeld.

Jan en Jeanette gingen met dat idee aan de slag en hopen door middel van een ‘levend museum’ te laten zien hoe het er in die roerige periode aan toe ging. Twee dagen lang strijken groepen Duitse en Geallieerde ‘militairen’ neer in de polder, die demonstreren hoe zij destijds aan het front trachtten te overleven. Gekleed in historische kostuums bivakkeren zij in tenten uit die tijd, tonen zij hoe zij aten, sliepen, zichzelf beschermden en hoe zij met hun collega’s in andere eenheden contact onderhielden. Als de pelotons van beide zijden elkaar ontmoeten zou het zo maar eens tot een confrontatie kunnen leiden!

Voertuigen
Om het decor compleet te maken worden op het terrein aan beide zijden legervoertuigen ingezet die na de oorlog in Nederland zijn achtergebleven en door liefhebbers worden onderhouden en gekoesterd. “Kinderen krijgen de gelegenheid een ritje mee te maken”, beloven Jan en Jeanette bij voorbaat.

Om het spektakel compleet te maken hebben buurtbewoners uit Opperduit toegezegd na te spelen hoe de wapendroppings in de Krimpenerwaard verliepen. Geallieerde vliegtuigen gooiden tegen het einde van de oorlog kisten met wapens af in de polder van de Krimpenerwaard. Die moesten door verzetsmensen worden opgepikt en ongezien naar een verzamelpunt worden gebracht. Daarvoor werden onder meer schouwen ingezet met daarop melkbussen waarin de pistolen en geweren werden verborgen. Toen hele gevaarlijke operaties en straks ook reuze spannend want het kan natuurlijk best dat de aanwezige Duitse soldaten lont ruiken!

Landingsgestel van bommenwerper
Dat museum De Vrijheid op deze wijze aandacht wil besteden aan 75 jaar Vrijheid is begrijpelijk. Het museum bestaat uit twee gedeelten, een boerenmuseum met daarin een collectie gebruiksvoorwerpen die vroeger op boerderijen in de regio werden gebruikt en het oorlogsmuseum. Tien jaar geleden zijn Jan en Jeanette Ooms daarmee begonnen en inmiddels barsten beide musea uit hun voegen. Vooral het oorlogsmuseum staat vol met herinneringen uit die tijd. Wapens, kostuums, voedselbonnen, krantenartikelen, zelfs het landingsgestel van een Canadese bommenwerper die destijds in de polder neerstortte.

Het meeste is afkomstig van schenkingen. Mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt zijn nu toe aan verhuizing naar een kleinere woning en doneren de spullen die zij bewaard hebben graag aan het museum. “We hebben nog enorm veel in opslag staan”, vertelt Jan. Na de verbouwing van een oude loods op het terrein hopen zij wat meer lucht te krijgen en als over een paar jaar zijn buurman stopt met boeren hoopt hij diens stal bij het museum te kunnen betrekken.

Museum De Vrijheid is iedere eerste en derde zaterdag van de maand open voor passanten en verder op werkdagen voor bezoekers die een rondleiding willen. Het museum wordt veelvuldig geboekt voor feestjes en partijen, waarbij Jeanette met een paar medewerksters de gasten van een hapje en een drankje voorziet. Dat kan variëren van een kop koffie of thee tot een compleet diner. Voor kinderen in zo’n gezelschap is er een speelzolder met oudhollandse spelletjes. Kijk voor meer informatie op www.devrijheidonline.nl.

Het levend museum staat voor vrijdag 15 en zaterdag 16 mei op het programma. De eerste dag is het programma vooral gericht op de oudere leerlingen van de basisscholen in Krimpenerwaard, die worden allemaal uitgenodigd. Op 16 mei is iedereen van harte welkom. “Er is nog veel te regelen, maar we hopen er twee prachtige dagen van te maken”, besluiten Jan en Jeanette.

Dit bericht is 5473 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief