Archieven

Dit bericht is 1673 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Lekker in beweging zijn en helpen om de verkeersdrukte te verminderen. Dat is waar de Windmill deelfietsen voor moeten gaan zorgen. De aanleiding voor dit initiatief is de reconstructie van de grote kruising in Krimpen aan den IJssel.

Op drie plekken in de omgeving (Stormpolder halte waterbus, nieuwe busstation Krimpen aan den IJssel en Surfplas Krimpenerhout) staan de fietsen gestald om te kunnen gebruiken. Via een app op de telefoon reserveer je de fiets en met een druk op de knop open je het fietsslot. Per minuut betaal je één cent voor het gebruik van de fiets en er is een maximum van twee euro per dag.

De fietsen moeten helpen om de verkeersdrukte te verminderen rondom de grote kruising in Krimpen aan den IJssel. “De fietsen zijn een van de maatregelen om de hinder van de grote kruising te verminderen. Aankomende jaren is er veel hinder door werkzaamheden. Het is het beste om dit moment aan te grijpen om te laten zien dat er alternatieven zijn”, zegt projectleider Rik van der Graaf van de Verkeersonderneming.

Verkeersdrukte Krimpenerwaard
Ook elders in de Krimpenerwaard moeten de fietsen bijdragen aan minder drukte op de wegen. “De provinciale wegen in de Krimpenerwaard zijn in ‘normale tijden’ relatief zwaar belast. Er is veel vrachtverkeer, maar ook personenauto’s. Zelfs buiten de spits. Dus iedereen die de fiets pakt, draagt bij aan vermindering van de verkeersdrukte”, zegt wethouder Leon de Wit van Krimpenerwaard.

“Je moet altijd bedenken: moet je per se met de auto? Soms wel, soms niet. Maar kies daar bewust voor”, voegt Cees Vingerling, stakeholdermanager van de Verkeersonderneming, toe. “De fiets is er voornamelijk voor de first mile en de last mile. Je komt aan met de waterbus en pakt het laatste stuk naar het werk met de fiets.”

Overlast van fietsen voorkomen
Hinder en overlast van fietsen die overal en nergens gestald worden moet worden voorkomen. Het is daarom belangrijk dat de fietsen na gebruik netjes op een van de drie punten worden teruggebracht. Als dit niet wordt gedaan dan blijft de rekening doorlopen van de laatste gebruiker. “Dat moet de prikkel zijn voor de mensen om hem wel op een van die locaties te brengen”, zegt Van der Graaf.

Mocht een fiets toch ‘verdwalen’ dan kan deze makkelijk worden teruggevonden door de GPS-volger in de fiets. Van der Graaf: “Door de organisatie van de Windmill bikes wordt de fiets dan opgehaald en teruggebracht naar een van de drie stallingspunten.”

Mooie routes Krimpenerwaard
Naast het gebruik van de fietsen voor werkverkeer, is het ook een optie om de fiets een dag te huren om de Krimpenerwaard te ontdekken. “Krimpen naar Schoonhoven kan makkelijk met de fiets. Met de e-bike kan je de Krimpenerwaard in een dag tot je nemen”, zegt de Wit. “De fiets is prachtig vervoersmiddel om de Krimpenerwaard te ontdekken en om een avontuur te beleven. Het is ook goed voor milieu en voor recreatie en toerisme. Ga niet allemaal met de auto de Krimpenerwaard in, maar pak de fiets zou ik zeggen.”

Door Billie Twigt/foto’s: Paul de Heus.

Dit bericht is 1673 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief