Archieven

Dit bericht is 1134 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Het Nederlands Kampioenschap Hovenier ‘Skills The Finals’ is onlangs glansrijk gewonnen door Jorn Houdijk en Nathan den Besten. De vakspecialisten in opleiding wacht daarom een volgend avontuur: deelname dit najaar aan het WK in Shanghai.

Beide hoveniersstudenten leren de kneepjes van het vak op het Yuverta MBO in Houten. ‘Skill Heroes’ is dé vakwedstrijd voor het middelbaar onderwijs. In de voorronde kwamen ze als beste uit de bus. Dit gaf hun een ticket voor het Nederlands Kampioenschap, vorige maand in Hardenberg. In achttien en een half uur, verdeeld over drie dagen, bouwden de deelnemers een tuin op.

Ruim binnen de tijd voltooiden Jorn en Nathan de wedstrijd. Zenuwslopend was het wachten op de einduitslag. Alles werd door de jury nameten en gecheckt of het eindresultaat klopt met de opdracht. Netheid en snelheid van werken waren ook onderdeel van de eindbeoordeling.

Details
“We zaten ‘m wel te knijpen”, blikt Nathan terug op hun avontuur. “Geweldig toen we hoorden dat we eersten waren. Volgens de jury hadden we goed op de details gelet. Beplanting was een sterk punt, het houtwerk was goed gelukt en alles lag er heel strak in. We waren zelf ook supertrots op het resultaat.” Veel tijd om zich op de opdracht voor te bereiden werd de deelnemers niet gegeven. Slechts een dag voor de wedstrijd werd de opgaaf verstrekt.

Winnaar
“We kregen een technische tekening en een 3D ontwerp om uit te pluizen. Om je op het verkeerde been te zetten zaten er expres een paar foutjes in. Op basis daarvan bepaalden we welk gereedschap daarbij nodig hadden.” Beide mannen kennen elkaar goed en voelden elkaar feilloos aan. Met een totaal van 78 punten (5 punten voorsprong op nummer 2) werden ze uitgeroepen tot winnaar. Prijs is deelname aan het wereldkampioenschap in Shanghai. De wedstrijden in China zijn dit najaar in de loop van oktober.

Extra cursus en training
Om zich goed hierop voor te bereiden, ontvangen de winnaars veel begeleiding vanuit school. “Deze extra cursussen en training zijn heel leerzaam. In China gebruiken ze veel natuursteen. Om ons daarin te specialiseren gaan we eind mei een week naar Oostenrijk. Alles wordt door school betaald. Ze hebben er wel wat voor over dat we ver komen op het WK”, lacht den Besten. Samen met zijn maat Jorn ziet hij enorm uit naar wat komen gaat.

De winnende tuin

 

Dit bericht is 1134 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief