Archieven

Dit bericht is 1951 keer gelezen

STOLWIJK –  De Syrische Iman Alweso (23) is voor velen in de regio geen onbekende. De komende weken verwacht ze een definitieve verblijfsvergunning. Deze jongedame is een perfect voorbeeld van geslaagde en snelle integratie.  Studeert, doet vrijwilligerswerk, is ambitieus en beheerst goed de Nederlandse taal.

“Ik volg een opleiding tot opticien en ben nu klaar met het tweede jaar”, vertelt Iman. Na de zomervakantie start het derde en laatste jaar. Daarna is haar wens om door te studeren voor oogarts. “Maar dat is nog een lange weg”, geeft ze aan. ” Er is niets makkelijk in het leven. Je moet moeite doen om je dromen uit te laten komen.” Het afgelopen schooljaar heeft ze stage gelopen bij Specsavers in Gouda. Inmiddels is ze goed op de hoogte wat nu in de mode is: grote, ronde glazen. Ze kan zelfstandig ogen opmeten, contactlenzen controleren en de algehele gezondheid van een oog bepalen. Klanten krijgen deskundig advies zoals de beste ontspiegelde glazen voor mensen die veel achter een beeldscherm zitten. Doordat ze zich goed inzette, mag ze de komende tijd daar blijven werken.

Familieboekje
Op dit moment heeft Iman geen paspoort of identiteitsbewijs van haar Syrische afkomst. Het enige wat op papier staat is een aantekening in het ‘familieboekje’, een soort trouwboekje. Daarin staat dat haar vader en moeder getrouwd zijn en zijn de kinderen ingeschreven met geboortedatum. Zonder identiteitsbewijs kan ze niet terug naar haar geboorteland. Overigens is teruggaan helemaal niet mogelijk omdat ze dan direct wordt opgepakt. Oorspronkelijk komt de familie Alweso uit de stad Alleppo, in het noordwesten van Syrië.  Een plaats die behoort tot de oudste steden ter wereld. Haar geboortehuis is tijdens een bombardement vernietigd. Vanuit de grensstreek met Turkije is vader Alweso in 2016 als eerste naar Nederland gekomen. Iman en een oudere zus zouden eerst hun studie afmaken in Turkije. Echter door verslechtering van de omstandigheden maakte dat de overige familieleden in het jaar daarop volgden. Na de gebruikelijke procedure zijn ze in Stolwijk gaan wonen.

Primeur
Het is moment is bijna daar dat ook Iman, in navolging van haar ouders, een definitieve verblijfsvergunning ontvangt. Daarmee krijgt ze een Nederlands paspoort en kan ze eindelijk de status vluchteling van zich afwerpen. Kan het nog fout gaan? “Nee, dat komt goed”, aldus de zelfverzekerde jonge vrouw. “Ik heb geen problemen gemaakt, mij ingezet met vrijwilligerswerk, een studie gevolgd, geen boetes gekregen en de taal snel eigen gemaakt.” Eerder dit jaar heeft ze landelijke bekendheid gekregen doordat ze is afgedrukt op een promotieposter van het Rode Kruis. De foto onder is gemaakt tijdens de inzet bij de torenbeklimming van de Bartholomeuskerk in Schoonhoven. Dit leverde haar een primeur op: de eerste vrouw met een hoofddoek in een Nederlandse Rode Kruis campagne.

Toekomstplannen
Tot slot praten we nog even door over haar nabije toekomstplannen. Het kan zomaar zijn dat ze een eigen zaak gaat beginnen om parfum te verkopen. Manager van bruiloften behoort ook tot de mogelijkheden. Ze laat zich ontvallen dat ze nog nooit een Hollandse bruiloft heeft meegemaakt. In de Arabische landen is het de gewoonte dat mannen en vrouwen apart feest vieren. Het feest is op een speciale locatie, het mag volgens Iman niet op straat gevierd worden. Mooie designs worden gemaakt voor de maaltijd met inachtneming van kleine details. Muziek is er maar een buikdanseres maken we niet meer mee. “Dat doet niemand meer, dat is een beetje uit”, maakt ze met gefronste wenkbrauwen duidelijk. Het is helder: we hebben hier te maken met een moderne, ambitieuze jonge vrouw. Een voorbeeld van geslaagde integratie.

Iman Alweso was afgelopen zaterdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur te gast op ons radiokanaal. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 1951 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief