Archieven

Dit bericht is 1173 keer gelezen

Jeroen de Pater (l), Frits Bruhen (m) en Adrie de Pater (r)

Jeroen de Pater (l), Frits Bruens (m) en Adrie de Pater (r)

SCHOONHOVEN – De Belbus Schoonhoven heet sinds 1 januari j.l. ‘Belbus Krimpenerwaard‘. Om daadwerkelijk de gehele regio te gaan bedienen is uitbreiding van het wagenpark noodzakelijk. Bus nummer drie is deze week gearriveerd bij Autobedrijf Ford Schakel. Het is nog een kwestie van poetsen, belettering, nulbeurt, kentekenplaten erop en een algehele check. Dan kan vanaf volgende week de nieuwe bus gaan rijden.

“Het is een mooie bus en een stuk groter dan de twee bussen die wij al hebben”, vertelt een zichtbaar trotse secretaris Frits Bruens in de showroom van Schakel. “We hebben inmiddels zo’n 250 leden, ruim twee keer zoveel als we ooit berekend hadden. Het concept is ruim vijf jaar geleden bedacht door Kees van Nes, die op dat moment penningmeester was bij de SWOS. Het businessmodel kon slagen omdat, naast het vervoer van senioren, er ook ritten ingevuld konden worden voor Gemiva. Wij vervoeren van deur tot deur en zoveel mogelijk op tijd. Onder de senioren was een duidelijke behoefte aan dergelijk vervoer”, aldus Bruens. “De ritjes zijn voornamelijk in en om Schoonhoven naar bijvoorbeeld de dokter, familie, kennissen of de winkels.”

Vrijwilligers
Met de komst van de derde bus worden de vleugels verder in de Krimpenerwaard uitgeslagen. “Voorlopig blijven we actief in de omgeving Schoonhoven. Voor de Gemiva gaan we ritten doen naar Stolwijk en Lekkerkerk. Seniorenvervoer in de andere plaatsen gaan we naar verwachting in de loop van volgend jaar uitbreiden. We willen onze punctualiteit handhaven dat we goed op tijd rijden. De langere ritten naar de andere plaatsen zullen op termijn in het dagelijkse schema ingepast worden. De Belbus heeft een groot aantal vrijwilligers die niet alleen als chauffeur ingezet worden maar ook als centralist en allerlei administratieve werkzaamheden. Een geoliede machine waarin iedereen weet wat zijn of haar taak is.”

IMG_1387

Ingebruikname
Uiteraard zijn we even in de bus gaan zitten. Alles ruikt nog heerlijk fris en nieuw. Adrie de Pater, jarenlang werkzaam geweest bij Schakel, is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de bussen. Tevens is hij adviseur geweest om de juiste bus met inrichting en lift te configureren. “Ik ga volgende week proefrijden om te ontdekken of alles goed functioneert en om de tijdsschema’s te testen”, geeft Adrie aan. Op maandag 3 juni wordt de nieuwe bus voor het eerst ingezet. “Ik ben er die dag bij om te bepalen of de bus in de praktijk de verwachtingen waarmaakt. Er kunnen twee rolstoelen in, drie zou ook kunnen maar dan staan ze erg dicht op elkaar.”

Lift
Adrie demonstreert tot slot de lift waarbij hij aandacht van de chauffeurs vraagt voor de veiligheidsklep. “Het is wel een puntje waar we op hameren. Iedereen krijgt een instructie voor de volledige veiligheid van de rolstoelgebruiker”, benadrukt de Pater. In augustus zal er een feestelijk moment zijn waarbij de bus officieel in gebruik wordt genomen. Dit zal in combinatie zijn met een feestje voor de vrijwilligers als dank voor hun tomeloze inzet. Want zonder vrijwilligers is er geen belbus.

Het gehele gesprek met Frits Bruens en Adrie de Pater hoort u komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur op het radiokanaal van RTV Krimpenerwaard.

Dit bericht is 1173 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief