Archieven

Dit bericht is 2448 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK – Vanaf heden telt de gemeente Krimpenerwaard drie Historische Ontmoetings Punten. Schoonhoven en Ouderkerk aan den IJssel kennen een dergelijke voorziening al langer, donderdag kwam daar Krimpen aan de Lek bij. Het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de Openbare Bibliotheek Krimpenerwaard, het Streekarchief Midden-Holland en de plaatselijke historische vereniging Crempene.

Tijdens de officiële opening in de bibliotheek, gevestigd in het Cultuurhuis, toonde een rij sprekers zich zonder uitzondering enthousiast over de inrichting van dit derde HOP in de gemeente. Anja Oosterlaken, directeur van de bibliotheek, roemde de samenwerking tussen de drie partijen, Hans Dekker, voorzitter van Crempene, sprak de verwachting uit dat de interesse voor de lokale geschiedenis er door zal groeien, Janette Hofman, wethouder en bestuurslid van het Streekarchief, feliciteerde Krimpen met deze mooie accommodatie om het rijke verleden van Krimpen aan de Lek naar het heden te brengen en Pieter van der Hoog nam de toehoorders mee in een reisje door de tijd.

Pieter is een nazaat van de beroemde Krimpense kapitein en reder Pieter van der Hoog die in de negentiende eeuw de wereldzeeën bevoer. Gestoken in een kostuum van de opa van zijn opa organiseerde hij een kleine quiz waarin de aanwezigen hun kennis over de historie van Krimpen konden testen. Dat viel tot genoegen van Van der Hoog niet tegen!

Daarna was het tijd voor het officiële moment. De dames Oosterlaken en Hofman en de heer Dekker ondertekenden een convenant waarin de samenwerking tussen de drie partijen die de inrichting en exploitatie van het HOP voor hun rekening hebben genomen, is vastgelegd. Aansluitend onthulden zij twee vitrines waarin wisselende exposities over de geschiedenis van Krimpen aan de Lek worden tentoongesteld. Een mooie combinatie met de fotowand waarmee de historische vereniging in de bieb al langer historisch materiaal aan het publiek laat zien.

Met een bloemetje voor Cristel (Streekarchief), Gerda (Bibliotheek) en Elsa (Crempene) die met elkaar veel werk hebben verzet om de inrichting van het Historisch Ontmoetingspunt te realiseren, werd het officiële gedeelte besloten.

In de komende maanden is er in het HOP van alles te doen. Iedere eerste vrijdag van de maand kunnen plaatsgenoten tussen 14.00 en 16.00 uur aanschuiven aan de leestafel in de bibliotheek om met vrijwilligers van Crempene in gesprek te gaan over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot de plaatselijke geschiedenis.

Op zaterdag 14 september vindt de publieksopening van het HOP plaats. Ter gelegenheid van Open Monumentendag kunnen bezoekers herinneringen ophalen aan Krimpense Plekken van Plezier (voornamelijk cafés en andere openbare gelegenheden) en kunnen kinderen deelnemen aan leuke spelletjes en een vragen-speurpuzzel.

Op 5 november is er een workshop digitaal zoeken in kranten, waarin deelnemers leren hoe ze hun weg kunnen vinden in het digitale archief van onder meer de Schoonhovensche en Goudse Courant.
En op 26 november presenteert Crempene tijdens haar najaarsbijeenkomst haar achtste boekje over een historisch onderwerp. Ditmaal gaat het over de geschiedenis van de in 1881 opgerichte ijsclub Thialf, de oudste nog bestaande vereniging in de gemeente.

Een mooi initiatief waar plaatsgenoten die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun dorp zeker veel plezier aan zullen beleven!

Dit bericht is 2448 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Derde HOP gevestigd in Krimpense bieb

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief