Archieven

Dit bericht is 1397 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – “We hebben deze week weer twaalf cursisten hun certificaat kunnen uitreiken”, glundert Coosje ’t Lam. Een blijvend aandenken voor deelnemers aan de cursus Klik & Tik die door Bibliotheek Krimpenerwaard in meerdere vestigingen wordt gegeven.

De cursus Klik & Tik omvat zes lessen waarin de cursisten in groepjes worden ontvangen omdat je van elkaar ook leert. Maar iedereen werkt zelfstandig en in eigen tempo op een door de bibliotheek ter beschikking gestelde laptop aan een opleidingsprogramma dat je stap voor stap door de stof leidt.

Coosje en acht andere vrijwilligers lopen rond, helpen de cursisten door de lesstof heen en geven waar nodig aanwijzingen.

Klik & Tik is bedoeld voor iedereen die wil leren werken met de computer en kennis wil maken met internet. Voor jonge mensen is dat allemaal heel vanzelfsprekend, zij leren er op de basisschool al mee om te gaan. Maar voor ouderen en mensen die de Nederlandse taal (nog) niet heel machtig zijn is het een ander verhaal. Zij kunnen wel wat hulp gebruiken. Net als mensen die altijd met hun handen hebben gewerkt en de computer ook in de privésfeer links hebben laten liggen. Zij kunnen meedoen om hun kennis te verbreden en zo hun kansen op ander werk te vergroten.

Deelnemers leren omgaan met de computer om hun angst dat ze iets fout doen te verkleinen. Ze leren onder meer hoe ze een e-mail kunnen sturen en ontvangen, weten na afloop hoe ze iets kunnen opzoeken of kopen op internet, hoe ze afbeeldingen en teksten kunnen downloaden naar hun eigen computer, leren iets over internetbankieren en worden bijgepraat over veilig gebruik van digitale diensten.

Wie er dan nog steeds plezier in heeft, kan door naar de cursus Digisterker waarin de cursisten leren omgaan met het gebruik van DigiD op websites van de overheid en andere instanties.

Beide cursussen kunnen kosteloos worden gevolgd en de deelnemers hoeven geen lid te zijn van de bibliotheek. Inschrijven kan aan de balie van de plaatselijke bieb of telefonisch via (0180) 669999, vraag naar Gerda Blok. Dan wordt meteen afgesproken waar en wanneer je gaat beginnen.

Digitaal Café
Gerda is locatiemanager van een aantal vestigingen en projectleider van het organiseren van deze leertrajecten. “Zonder de enorme inzet van Coosje en andere vrijwilligers zou het echt niet lukken om op deze schaal mensen bij te scholen”, spreekt ze haar waardering uit voor al die mensen die belangeloos meewerken aan alles wat er in de vestigingen gebeurt. “Dat is veel meer dan alleen het uitlenen van boeken”, benadrukt ze. “We organiseren cursussen en workshops, geven taallessen aan mensen die zich hier hebben gevestigd, kunstenaars krijgen de gelegenheid hun werk te exposeren en we zijn een plek waar mensen met vragen terecht kunnen en elkaar kunnen ontmoeten.”

Als voorbeeld noemt ze het Digitaal Café waar mensen één keer per maand kunnen binnenlopen met vragen over internet, apps, tablet of smartphone. Ook dan zitten deskundige vrijwilligers klaar om die te beantwoorden.

Bibliotheek Krimpenerwaard koestert de inzet van vrijwilligers, want zonder hen zouden de raderen lang zo soepel niet draaien. Wil je zelf vrijwilliger worden? Loop gerust binnen bij de locatie in jouw woonplaats om te vragen welke mogelijkheden er zijn.

Dit bericht is 1397 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief