Archieven

Dit bericht is 1636 keer gelezen

Als je een product wilt bewerken dan kun je ervoor kiezen om dit te doen door het te frezen. Je zult hierbij het object bewerken met behulp van gereedschap dat ronddraait en materiaal verwijderd. Zo zal het artikel een andere vorm krijgen, waardoor je eigenlijk een ander object maakt.

Doordat het materiaal verwijdert uit metalen, kunststoffen of houten blokken wordt CNC frezen ook wel een subtractief productieproces genoemd. Deze technologie zal uiteindelijk precisie artikelen produceren die erg kleine toleranties hebben. CNC frezen is overigens enigszins te vergelijken met CNC draaien, al is het toch anders. Wat het precies is en welke materialen je kunt gebruiken lees je hieronder.

Hoe werkt CNC frezen?
Om delen van het materiaal weg te snijden maak je bij CNC frezen gebruik van een zogenoemde CNC freesmachine. Dit apparaat wordt toegepast om allerlei filamenten te bewerken totdat je het product hebt gecreëerd. Je verwerkt dus eigenlijk ruwe materialen tot prachtige objecten met behulp van CNC frezen. De freesmachine zal gestuurd worden door een computer. Dit zal de bewerkingen doorgeven aan het apparaat. Vervolgens moet het materiaal op de CNC freesmachine geplaatst worden. Dit zal de bewerkingen lezen die het toegestuurd heeft gekregen en het natuurlijk ook uitvoeren. Qua materialen heb je overigens meerdere mogelijkheden, zoals je hieronder kunt lezen.

CNC frezen met hout
Zo kun je onder meer CNC frezen met hout. Hierbij is het van belang om de juiste gereedschappen te gebruiken voor het snijden. Dit komt doordat alle soorten hout anders zijn qua eigenschappen. Hierdoor gedragen ze zich stuk voor stuk anders onder de CNC freesmachine. Als je de verkeerde snijgereedschappen gebruikt dan kun je dus het hout vernielen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt. Daarnaast is het uiteraard ook van belang dat het hout kwalitatief is om te zorgen voor het beste resultaat. Qua typen hout kun je bij het CNC frezen onder meer kiezen voor spaanplaat, hardhout en MDF.

CNC frezen met kunststof
Naast hout is het ook mogelijk om kunststof te gebruiken bij het CNC freeswerk, net zoals bij het 3d printen Eindhoven. Dergelijke materialen worden met name ingezet ter vervanging van staal en hout, wat onder meer komt doordat kunststoffen slijtvast zijn. Hierdoor zal het niet gaan slijten, terwijl het ook niet zal rotten zoals hout wel kan doen. Er zijn diverse soorten kunststof die je kunt gebruik in combinatie met een CNC freesmachine. Net zoals bij het hout moet je hierbij wel gebruik maken van de goede gereedschappen, terwijl ook de juiste techniek van belang is. Qua typen kunststof is er een heel breed aanbod. Zo zou je gebruik kunnen maken een materiaal als nylon, maar ook ABS behoort tot de mogelijkheden. Andere voorbeelden van kunststoffen die je kunt gebruiken bij het CNC frezen zijn PET, Polycarbonaat en Polyethylene.

CNC frezen met metaal
Je zou dus over het algemeen hout kunnen gebruiken bij het CNC frezen, terwijl de kunststof materialen net ook al genoemd zijn. Een ander soort materiaal dat tevens in combinatie met een CNC freesmachine gebruikt kan worden is het metaal. Dergelijke filamenten kunnen in allerlei vormen gefreesd worden. Onder meer hierdoor is het ideaal voor toepassingen waarbij het voornamelijk licht en stevig moet zijn. Qua materialen heb je hier ook vrij veel keuze, al is het aanbod net wat beperkter dan bij het kunststof. Veel mensen kiezen voor het CNC frezen met metaal namelijk voor aluminium, wat hoe dan ook een goede keuze is. Daarnaast is het ook mogelijk om dit klusje te doen met titanium, roestvrij staal en koper.

[advertorial]

Dit bericht is 1636 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief