Archieven

Dit bericht is 2467 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – In haar woonplaats Krimpen aan den IJssel is Diane Meyboom niet direct een hele bekende plaatsgenote. Maar in de internationale kunstwereld heeft ze wel degelijk een naam opgebouwd. 22 jaar geleden begon ze met het naschilderen van werken van oude Hollandse grootmeesters zoals Rembrandt van Rijn, Vermeer, van Eyck en van buitenlandse tijdgenoten zoals Leonardo da Vinci en Michelangelo.

Diane schildert niet op ware grootte, maar in miniatuur. Schilderijtjes die met groot gemak tussen duim en wijsvinger passen maar wel een exacte kopie zijn van het oorspronkelijke doek. Niet alleen de afbeelding lijkt sprekend, ook de gebruikte technieken en materialen zoals het linnen canvas, de pigmenten, de lijst of het houten paneel zijn precies hetzelfde.

Voor de schilderes aan een nieuw werk begint bestudeert ze het kunstwerk van de oude meester tot in detail en probeert uit allerlei archieven en andere bronnen te achterhalen waar de maker mee heeft gewerkt. Uren brengt ze door in musea waar ze schilderijen met haar ogen laag voor laag afpelt om te kunnen vaststellen hoe de schilder tewerk is gegaan. Daarna gaat zij in haar atelier aan de slag met dezelfde materialen op een oppervlak dat ten minste 12 maal zo klein is als het schilderij. Een gepriegel waar je eindeloos geduld, een zeer vaste hand en speciaal gereedschap voor moet hebben. Diane werkt onder meer met kwasten die maar één haar hebben. Behalve schilderijen maakt zij ook bijzondere miniaturen, die ogen als poppenhuizen, maar door de bijzondere, gedetailleerde decoraties veel meer zijn dan dat. Haar kopie van de rococo-salon in het Parijse hotel De Soubise is ronduit spectaculair.

In de kunstwereld blijkt veel belangstelling te bestaan voor dit soort werk. Diane verkoopt haar kunst aan verzamelaars van miniatuurkunst en aan liefhebbers. Ze werkt meestal in opdracht en bedient klanten van over de hele wereld.

Grote Kleine Treinencompetitie
Het gaat niet lang meer duren of Diane Meyboom mag zich ook een Bekende Nederlander noemen. Vanaf deze woensdagavond is zij wekelijks te zien in het televisieprogramma De Grote Kleine Treinencompetitie van Omroep MAX. Vanwege haar expertise als miniatuurkunstenares is Diane gevraagd zitting te nemen in de jury. Ze gaat dat samen doen met Evan Daes, die is gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van modelspoorbanen.

Want dat is waar het om draait in de zes afleveringen die we de komende weken kunnen aanschouwen. In totaal zes teams strijden om de overwinning. Per uitzending krijgen drie teams, ieder bestaande uit vijf personen, de opdracht om op basis van een thema een modelspoorbaan te bouwen. Ze krijgen daarvoor drie dagen de tijd. De eerste drie teams moesten hun inspiratie opdoen uit het thema ‘film’ en kozen voor hun bouwwerk ieder een film waarin treinen een rol spelen. Waar collega Evan vooral kijkt naar de technische uitwerking let Diane vooral op de creativiteit die de deelnemers voor het voetlicht brengen.

“Maar welk team als beste uit de bus komt beslissen we samen”, lacht ze. André van Duin verzorgt de presentatie en dat draagt natuurlijk bij aan een vermakelijk uurtje op de buis.

“Ik heb van de opnames, die plaatsvonden in het Spoorwegmuseum in Utrecht, in ieder geval erg genoten en ik hoop dat onze kijkers er net zoveel plezier aan gaan beleven. Ik was bijzonder verrast over de passie waarmee de teamleden aan de slag gingen.”

Dit bericht is 2467 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief