Archieven

Dit bericht is 1067 keer gelezen

thumbnail_14070-23SCHOONHOVEN – Menigeen kan zich nog goed de typische ‘Dikalucht’ herinneren. Als de wind zuid/zuid-oost was, dan rook de gehele stad naar uien. Het waren de gloriejaren van de voormalige Dika Fabriek vlak bij het Veer. Inmiddels is de fabriek gesloten en staat er verlaten bij. Maar mogelijk gaat dit op termijn veranderen.
“Die lucht werd veroorzaakt doordat we veel uien verwerkten in die tijd. Uien werden door ons geïmporteerd en in de fabriek nagedroogd om op een goede specificatie te komen. En die lucht was héél kenmerkend voor de Dika”, lacht Jan Diekema in gesprek met RTV Krimpenerwaard. Hij is, tot voor enkele jaren terug, eigenaar geweest van de fabriek die eind vorig jaar werd gesloten.
Geschiedenis
In het verleden was in dit pand een houtzagerij. Er liep een water voor de fabriek langs waarover het hout werd aan- en afgevoerd. Nu is dat de rondweg van Schoonhoven geworden. Daarna kwam er een glasblazerij die failliet ging door waterschade aan de ovens. Dat gebeurde tijdens het hoge water in 1953. Vervolgens is er op het terrein nog een maalderij geweest en een zand- en grindhandel. Uiteindelijk werd het in de jaren zestig de thuisbasis van de Dika, gespecialiseerd in het drogen van groenten en uien. Oorspronkelijk komt de Dika uit het Groningse Scheemda. Gekozen was voor voor de verhuizing vanwege de centrale ligging en daarmee dichter bij de klanten. Deze bevinden zich veelal in het westen en midden van het land. De naam Dika is ontleend aan de familie Diekema die het bedrijf gestart is.
Goede naam
“Wij droogden de groenten en uien in, die dan vervolgens als ingrediënt werden gebruikt voor bijvoorbeeld soep en mixen voor macaroni. Ook kwam je ons in de snackindustrie tegen. Gedroogde uien worden gebruikt in frikandellen”, vertelt Jan in zijn kantoor annex verzamelhok aan de zijkant van de fabriek. Jan heeft vijftien jaar lang de zaak gedraaid, overgenomen van zijn vader. “Het was niet voorbestemd, maar een soort automatisme dat ik de zaak in zou gaan”, mijmert de voormalig eigenaar. “We hadden een goede naam opgebouwd, een fantastisch team en ons gepositioneerd als een betrouwbare partner.”
IMG_0819
Sluiting
Het tij keerde door de toenemende concurrentie uit het buitenland en de opkomst van internet. De Dika was daarom op zoek gegaan naar een partner om mee samen te werken. Deze werd gevonden in Netspice uit Rotterdam, die de fabriek een aantal jaren geleden overnam. Echter op een dag moest Jan zelf het veld ruimen. “Het was voor mij een complete verrassing. Na twee jaar werd ik van de ene op de andere dag eruit gegooid. Je bent je van geen kwaad bewust, maar het gebeurt. Met mijn netwerk kon ik gelukkig gauw weer aan de slag. Voor het personeel was het ook schrikken wat er gebeurde. Het werd stilzwijgend aanvaard, het besef kwam ook later. Ik heb nog steeds regelmatig contact met een groot aantal medewerkers.”
Herstart
Uiteindelijk heeft Netspice eind 2018 de stekker eruit uitgetrokken. Het personeel heeft een ontslagregeling gekregen. “Ik snap het nog steeds niet, dat na mijn ontslag, er geen plan was om weer te investeren. Gelukkig zijn de meeste personeelsleden weer goed terecht gekomen. Dat was ook mijn zorg ondanks dat ik niet meer de leiding had.” Het fabriekspand is, na de overname, altijd eigendom gebleven van Diekema. Plannen om iets met het terrein en pand te gaan doen broeien continue in zijn hoofd. “Ik kan alles slopen, aanbieden voor woningbouw of verhuren. Maar het drogen komt toch weer terug in Nederland. Op het gebied van biomassa zijn ontwikkelingen.” Hij beaamt dat we samenvattend kunnen concluderen dat de Dika kans maakt op een herstart. “Ja, dat is mogelijk, we zouden zo maar uit de as kunnen herrijzen. Er worden volop plannen en berekeningen gemaakt. Zodra er nieuws is horen jullie het als eerste.” Spijt van de verkoop indertijd heeft hij niet: “Op dat moment was het een goede beslissing. Het is anders gelopen maar nu kijken we alleen maar vooruit.”
Het gehele gesprek met Jan Diekema is komende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te beluisteren op de radio bij RTV Krimpenerwaard.

jan Diekema in zijn kantoor bij de voormalige Dika Fabriek

Jan Diekema in zijn kantoor bij de Dika Fabriek

 

Dit bericht is 1067 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief