Archieven

Dit bericht is 824 keer gelezen

AMMERSTOL – Op zondag 11 december is dominee Anne ter Schuur (37) bevestigd als nieuwe ambtsdrager in de dorpskerk. Direct is ze aan de slag gegaan met veel bezoekwerk met diensten en bijeenkomsten voor de Kerst.

“Op de middelbare school had ik me ingeschreven voor een studie Duits”, vertelt de uit Waddinxveen afkomstige Anne. “Vlak voor mijn examen VWO bezocht een dominee mijn zieke oma. Hij zong een psalm en ondanks haar zware dementie zong ze mee. Dat hij dat voor elkaar kreeg vond ik erg mooi. Zo kwam bij de gedachte op om theologie te studeren.”

Bijzonder
Leuk detail is dat haar vader op dat moment dezelfde opleiding deed, maar dan in deeltijd. “De bachelor hebben we tegelijkertijd afgerond. We kregen tegelijkertijd het diploma uitgereikt, dat was heel bijzonder.” Op de vraag wie de beste cijfers had schatert ze volmondig dat zij dat was. Wel benoemt ze direct de kanttekening dat hij, naast zijn studie, ook een baan en huishouden had te onderhouden.

Pastoraal werk
Na de studie is ze niet direct aan de slag gegaan op een vaste locatie. “Ik was zwanger en ben daarna in 2011 gestart in Gouda. Dat was bij een gemeente die tijdelijk zonder predikant was. Daarna volgde een soortgelijke invulling in Capelle a/d IJssel. Ik deed daar vooral veel pastoraal werk.” Regelmatig kreeg ze in het begin opmerkingen bij huisbezoeken zoals ‘je bent wel jong’. Echter bleek al snel dat het bezoeken van kerkleden haar sterke punt is.  “Meer moeite had ik in het begin met het maken van preken”, geeft ze toe. Uiteindelijk is ze in Waddinxveen in de Ontmoetings- en Immanuelkerk aangenomen. Deze twee gemeenten zijn later opgegaan in ‘Het Spectrum’. Gestart als pastoraal medewerker is ze na enkele jaren beroepen tot predikant. Een benoeming voor 18 uur per week.

Intrede
Vanuit de kerk in Ammerstol bereikte haar de vraag of ze interesse had in de openstaande vacature. “Hierop heb ik een brief geschreven met daarna een aantal gesprekken. Wederzijds klikte het waarna ik een officieel beroep kreeg. Over het dorp wist ik niet veel. “Moskou aan de Lek’, dat werd me al direct verteld”, lacht ze. “Juist een kleinere gemeente leek me mooi om voor te werken.” Op zondag 11 december is ze bevestigd als predikant voor 16 uur per week. “Een bijzondere intrededienst die geleid is door ds Annemarie Roding. Ze is een vriendin van mij vanuit de studietijd. Het was overweldigd, maar ook een mooi en warm welkom.”

Vliegende start
Direct na haar intrede is door Anne een vliegende start gemaakt met vooral veel bezoekwerk. “Op deze manier leer ik in korte tijd een groot aantal mensen kennen. Tot nu toe ervaar ik de iedereen als hartelijk en gastvrij. Het is nu een drukke periode rondom Kerst. Het kerkgebouw ademt sfeer uit. Ja, ik voel me al helemaal thuis hier.”

 

Dit bericht is 824 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief