Archieven

Dit bericht is 1968 keer gelezen

Foto: Floris Scheplitz, Zuid-Hollands Landschap

KRIMPENERWAARD- Er is op maandag 13 juni een dode otter aangetroffen in de Krimpenerwaard. Het gaat om een jong mannetje. “De kans is groot dat dit een van de uitgezette otters is”, meldt het Zuid-Hollands Landschap.

Een aantal weken terug zijn er twee otters uitgezet in de sloten van de Krimpenerwaard, Jan en Leon. Het Zuid-Hollands Landschap was optimistisch over de overlevingskansen van het dier in de polders van de Krimpenerwaard. Toch is er nu een overleden otter aangetroffen. “We balen hier natuurlijk enorm van”, zegt Joosje Bellwinkel van het Zuid-Hollands Landschap.

Het dier is waarschijnlijk overleden door verdrinking. “Het hoort bij de natuur dat ook jonge dieren soms doodgaan, maar dit is wel een grote teleurstelling. Aan het dier zijn geen uiterlijke verwondingen te zien, wat maakt dat we bijvoorbeeld aanrijding uitsluiten. We vermoeden dat het gaat om verdrinking,” aldus Bellwinkel.

Vermoedelijk verdronken
Verdrinking komt vaker voor bij otters. “Het zijn zoogdieren die weliswaar goed kunnen zwemmen, maar toch om de zoveel tijd naar het oppervlakte moeten om adem te halen. Otters kunnen in uitzonderlijke gevallen verstrikt raken in waterplanten, maar ook in illegale fuiken van stropers”, zegt het Zuid-Hollands Landschap.

Momenteel wordt het dier door specialisten van de Wageningen Universiteit onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat het dier gezond was en geen inwendige schade heeft. Het onderzoek moet nog uitwijzen of het inderdaad om verdrinking gaat. Daarnaast wordt er ook een DNA-onderzoek gedaan of het om één van de uitgezette otters gaat. De uitslag hiervan duurt minimaal een paar weken.

 

 

 

Dit bericht is 1968 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief