Archieven

Dit bericht is 2347 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Jarenlang hebben vrijwilligers van het Rode Kruis Krimpenerwaard zich ingezet voor sociale activiteiten in onze regio. Per 1 januari 2020 behoren deze werkzaamheden niet meer tot het takenpakket. Op maandag 25 november is daarom een afscheidsavond gehouden voor de vrijwilligers. 

“We weten al vanaf 2011 dat dit moment eraan zit te komen,” maakt voorzitter Karin Lodder duidelijk in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Ongeveer twee jaar geleden werd duidelijk dat we de sociale taken nu echt moesten gaan afbouwen, hoe spijtig ook.” Deze beslissing komt vanuit het verenigingskantoor, het landelijk orgaan van het Rode Kruis. Kerntaak van het Rode Kruis is vanaf het nieuwe jaar uitsluitend hulp in nood en EHBO inzet bij evenementen. De telefonische contactcircel blijft overigens nog wel bestaan.

Subafdeling
Door de veranderingen wordt de vrijwilligersgroep gedecimeerd van ruim vijftig personen naar een groepje van ongeveer tien leden. “Wij worden daarom te klein om als afdeling te blijven bestaan. We gaan onderdeel worden van de afdeling Gouda”, aldus Lodder. “We blijven vooralsnog wel als subafdeling bestaan. Doelstelling is om als afdeling weer proberen te gaan groeien.” Ook het bestuur van de afdeling Krimpenerwaard houdt op te bestaan. Voor Karin is een nieuwe functie weggelegd. “Ik word de nieuwe voorzitter van de afdeling Gouda en volg daarmee Frank Schouten op die met pensioen gaat. Dat doe ik met veel plezier en wil daarmee ook borgen dat de afdeling Krimpenerwaard goed terechtkomt.”

Voorzitter Karin Lodder

Invulling
Tot drie jaar geleden was Martin van Duin de voorzitter. Ook hij was op de hoogte dat deze verandering in de lucht hing. “Op een gegeven moment werd de druk vanuit het districtsbestuur zo hoog dat het nieuwe bestuur niet anders meer kon besluiten, “zucht hij. Martin kijkt terug op een prachtige periode waarin hij twaalf jaar lang secretaris en voorzitter is geweest. “We hebben zoveel activiteiten gedaan voor de ouderen en hulpbehoevenden. Teveel om op te noemen,” geeft van Duin aan. “Er valt nu duidelijk een gat. Er is nog niet een organisatie opgestaan die hier nu invulling in gaat geven. Met name de ritten op lange afstand met de eigen bus komen te vervallen.” De Rode Kruis bus, die drie jaar geleden is aangeschaft, zal worden overgedragen aan Gouda.

Afscheid
De vrijwilligers hebben de afsluiting nu achter de rug, al dan niet met gemengde gevoelens. Een aantal van hen zal mogelijk overstappen naar de stichting SWOS. Een afscheidsgroet van de afdeling wordt de komende tijd verzorgt door het Schoonhovens Zeevrouwenkoor ‘De Stormvrouwen’. In totaal zal het koor tien maal een optreden geven bij zorgcentra in de regio. Het eerste optreden is op zaterdag 7 december in de Borchleen in Schoonhoven. Met deze muzikale afscheidsgroet valt, voor de sociale activiteiten, daarna definitief het doek.

Meer over het Rode Kruis Krimpenerwaard is te beluisteren zaterdag 30 november tussen 12.00 en 14.00 uur op ons radiokanaal.

Dit bericht is 2347 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief