Archieven

Dit bericht is 2754 keer gelezen

BERGAMBACHT – De Dorcas kringloopwinkel is een begrip in Bergambacht en wijde omgeving. Als de winkel open is weten tientallen belangstellenden hun weg te vinden naar de Transportstraat. Sommigen om zomaar wat rond te snuffelen tussen de meest uiteenlopende snuisterijen, anderen gericht op zoek naar een goed boek, gedragen maar nog goede kleding, meubelen, speelgoed of huishoudelijke artikelen.

Studenten die op kamers gaan schaffen er voor weinig geld hun complete huisraad aan. Glaswerk, serviesgoed, nog werkende huishoudelijke apparaten, het is er allemaal te vinden. Schappelijk geprijsd en in goede staat. Alle binnenkomende spullen worden gecontroleerd op kwaliteit voor zij de schappen van de winkel ingaan. En dat al 25 jaar.

Feestweek
“Dat gaan we vieren”, beloven Jolanda Kwakernaak en Aagje Lingen. Tijdens de feestweek van 22 tot en met 26 oktober worden alle bezoekers getrakteerd op koffie met een stroopwafel van overbuurman Casteleijn, is er op 24 oktober om 10.30 en om 13.30 uur een modeshow waar leuke vlotte dameskleding wordt getoond en vindt er op 26 oktober om 10.30 uur een veiling plaats waar 25 zorgvuldig geselecteerde objecten onder de hamer zullen gaan.

Op zaterdag 26 oktober om 20.00 uur wordt de feestweek afgesloten met een Benefietconcert in de St. Laurentiuskerk met medewerking van het ZuidHollandkoor en De Lofzang, organist Kees de Bruin, pianist Björn Hoogenes en Marijke Noomen op viool. De toegang is vrij, maar er vindt wel een collecte plaats waarvan de opbrengst natuurlijk ten goede komt aan Dorcas.

130 vrijwilligers
De vrijwilligers en andere betrokkenen wacht een extra verrassing. Zij ontvangen een jubileumboekje met daarin persoonlijke verhalen, interviews, verslagen van bijzondere gebeurtenissen en veel foto’s. “Er is in de afgelopen 25 jaar heel veel leuks gebeurd in deze winkel en dat hebben we weten op te tekenen in dit boekje.” Wat opvalt is dat degenen die aan het woord komen zo ontzettend veel lol beleven aan het werken in de Dorcas kringloopwinkel. Dat geldt voor alle 130 vrijwilligers die één of meer dagdelen hun handen uit de mouwen steken. Ze doen het voor het goede doel, natuurlijk, maar niet in het minst omdat het zo gezellig is en je er blijvende sociale contacten opdoet. Tussen de oudste vrijwilliger (86 jaar) en zijn jongste collega van twintig zijn mensen van allerlei pluimage te vinden die met elkaar en met veel plezier de winkel runnen.

Het concept van de kringloopwinkel is eenvoudig maar doeltreffend. Mensen die spullen kwijt willen kunnen deze naar de winkel brengen en inleveren bij de ingang voor inkomende goederen. Ze krijgen daar geen geld voor terug. Alles wat binnenkomt en bruikbaar lijkt wordt gecontroleerd, zo nodig gerepareerd, gesorteerd, geprijsd en in de winkel weer verkocht. “Op die manier weten we ieder jaar een netto-opbrengst van rond 250.000 Euro te realiseren” weten Jolanda en Aagje. Spullen thuis laten ophalen of na aankoop laten brengen kan overigens ook. “We hebben een logistiek team dat het transport verzorgt.”

Voor de allerarmsten in de wereld
De opbrengst van de meer dan dertig Dorcas kringloopwinkels in Nederland gaat naar de landelijke Dorcas organisatie, die er de allerarmsten in de wereld mee ondersteunt. Onder meer door geld en goederen te sturen als na een ramp of een oorlogssituatie acute nood moet worden gelenigd maar ook door projecten op te starten op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs, werkgelegenheid of gezondheidszorg zodat de lokale bevolking beter in staat is zelf hun toekomst te bepalen. Ter plekke worden projectleiders ingezet die de activiteiten organiseren en de voortgang bewaken. Er lopen tientallen projecten in landen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De opbrengst van de Dorcas winkel in Bergambacht gaat dit jaar naar Zuid-Soedan, een jong land en één van de allerarmste in de wereld, geplaagd door onrust en geweld en een ontoereikend aanbod aan voorzieningen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

“De opbrengst van de lokale Dorcas winkel is lang niet genoeg om alle problemen daar blijvend te kunnen oplossen, maar met het verkopen van tweedehands spullen kunnen we wel een belangrijke impuls naar verbetering van de levensomstandigheden geven.” Een mooi doel!

De Dorcas kringloopwinkel in Bergambacht is dinsdag en donderdag open van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.dorcaswinkelbergambacht.nl.

Dit bericht is 2754 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief