Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 3353 keer gelezen

LEKKERKERK – De realisatie van een dorpshuis in Lekkerkerk is nog ver uit beeld. “Het staat er niet gunstig voor”, liet Bert Lammens zaterdagochtend weten in de uitzending van RTV Krimpenerwaard. Hij zingt in ‘t Regiokoor, een van de initiatiefnemers voor een gemeenschapshuis in het Lekdorp.

Drie verenigingen in het dorp sloegen twee jaar terug de handen ineen om te komen tot de realisatie van dorpshuis in Lekkerkerk. Naast ‘t Regiokoor zijn dit Vrouwen van Nu en Bridgeclub Lekkerkerk. Bert Lammens heeft namens het koor zitting in de initiatiefgroep Dorpshuis.

De verenigingen huizen in Partycentrum Amicitia in het centrum van het dorp, maar de gemeente heeft het contract met eigenaar Ad Scheer opgezegd. “We hebben tot 1 januari 2022 de tijd om te kijken naar een andere locatie. Tegelijk kwam ook het bericht dat Ad Scheer wellicht zou stoppen met Amicitia. We zijn dus druk op zoek geweest naar een andere geschikte locatie in het dorp, waar je met grote gezelschappen als de onze terecht kunt, maar die is dus niet te vinden.”

Voorts werd de initiatiefgroep opgezet, om te bekijken of Amicitia voor het dorp behouden kan blijven. “Met elkaar – ook in overleg met Ad Scheer – is een plan opgezet en is contact gezocht met de gemeente. Echter aan die kant blijft het angstvallig stil. We zijn nu bijna twee jaar verder en eigenlijk nog geen stap vooruit. We hebben vorig jaar februari een gesprek gehad met wethouder Lavinja Sleeuwenhoek. Dat was niet geweldig, ze had zich totaal niet voorbereid. Wist eigenlijk niet waarover het ging. Na die tijd zijn er nog verschillende pogingen gedaan om in contact te komen met de gemeente, maar tot nu toe nul op rekest.”

Ook heeft de initiatiefgroep alle politieke partijen in de raad van Krimpenerwaard benaderd. Lammens: “Met het plan om een Amicitia te verbouwen en zo te behouden voor het dorp. Maar ook aan de politieke kant is het stil gebleven, op Lokaal op 1 na die wat interesse heeft getoond.”

Wat nu?, want de tijd begint te dringen. “Als Ad Scheer een goede koper vindt, doet hij Amicitia van de hand en dan staan drie verenigingen – samen goed voor zo’n vierhonderd leden – op straat. Opvallend detail: alle andere gemeentekernen hebben een eigen dorpshuis, maar Lekkerkerk zou dan de enige zonder zijn. We vragen het niet alleen voor onszelf, maar bijvoorbeeld ook voor de buurtverenigingen die in Amicitia hun jaarlijkse toneeluitvoering geven.”

De initiatiefgroep heeft inmiddels ook gesproken met de bibliotheek en die blijkt volgens Lammens bereid om eventueel te verhuizen naar Amicitia. “We kunnen ook gaan samenwerken met Dagbesteding Krimpenerwaard, voor het runnen van het restaurant en schoonmaakwerkzaamheden. We willen hiervoor een stichting zonder winstoogmerk opzetten en dan moet het met een jaarlijkse subsidie van de gemeente voor de toekomst rendabel kunnen zijn. Het pand is is nog in goede staat, dus met wat aanpassingen kan het nog lang dienst doen. Nieuwbouw is veel duurder. Ook het gemeentekantoor in het dorp komt vrij bij de bouw van een nieuw gemeentehuis. Is dat eventueel ook nog een optie? Maar nogmaals, we willen met de gemeente in gesprek komen, maar het wordt steeds afgehouden. Dat werkt frustrerend. We willen weten waar we aan toe zijn. Gaan we samen verder of staan we alleen en kunnen we ons initiatief beter staken?”

Luister hieronder het gesprek met Bert Lammens terug.

Bert Lammens     

Dit bericht is 3353 keer gelezen

Deel dit:

3 Reacties op Dorpshuis in Lekkerkerk nog ver weg

 • Ik lees hier alle andere dorpskernen hebben wel een Dorpshuis, niet helemaal waar hier in Vlist probeer ik zelf het voormalige Dorpshuis in leven te houden en dit geheel zonder subsidies van Gemeente of andere instanties.
  Dus als ze in Lekkerkerk wel subsidies gaan geven hou ik me aanbevolen wel zo eerlijk denk ik

  • Zeer slordig en onprofessioneel van de gemeente om zo in alle toonaarden te zwijgen.
   Ik dacht dat regeren vooruit zien was.,maar hier klopt dus niets van communicatie en organisatie.
   Jammer !!!!!

 • Ben het helemaal eens met het vorige bericht.
  Hoop dat ze er eens op reageren, want het is hoge nood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
 • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief