Archieven

Dit bericht is 1231 keer gelezen

Foto: Martijn Kuiler

LEKKERKERK- Toen bekend werd dat partycentrum Amicitia in Lekkerkerk de deuren zou sluiten ontstond er onrust in het Lekdorp. Het kon toch niet zo zijn dat het zalencentrum aan het Raadhuisplein zou verdwijnen. Het is immers een plek waar Lekkerkerkers elkaar bij allerlei gelegenheden en in wisselende samenstelling ontmoeten.

Verenigingen vierden er hun jaarlijkse voorstellingen en uitvoeringen, meestal met bal na, er werden bruiloften en partijen gevierd, de grote zaal fungeerde in een wat verder verleden ook wel als bioscoop en er waren jarenlang dansavonden op zaterdag die in de wijde omgeving bekend stonden als “De shop”. Menigeen heeft daar zijn of haar liefde voor het leven ontmoet.

De laatste jaren was het op dat gebied wat rustiger, maar een onmisbare functie had Amicitia nog altijd. Er werd niet alleen nog steeds gefeest maar ook veel vergaderd en verschillende culturele verenigingen zoals de Vrouwen van Nu en het Regiokoor hielden er hun repetities en bijeenkomsten. Kortom, Lekkerkerk kon en kan niet zonder een plek waar dorpsgenoten bij elkaar komen en samen dingen doen.

Vrijwilligers
Er werd door een aantal betrokken mensen als de wiedeweerga een stichting opgericht die zich inzet om Amicitia te behouden. Sinds september van dit jaar exploiteert de Stichting Dorpshuis Lekkerkerk het zalencentrum.

Rond de veertig vrijwilligers verzorgen er allerlei activiteiten op cultureel gebied voor jong en oud en faciliteren de verenigingen die van de zalen gebruik maken. Tot dusver is er dankzij de inzet van veel helpende handen nog niet heel veel veranderd sinds het complex van eigenaar veranderde.

Bibliotheek
Maar dat gaat op termijn wel gebeuren en daar is het bestuur van de Stichting regelmatig in gesprek met de projectontwikkelaar, met de gemeente, met de Stichting Dagbesteding, die het Huisje van de Zeeuw exploiteert en met eetcafé ’t Centrum in Bergambacht dat in het Oude Raadhuis een grand café wil gaan beginnen.

Op de plek van de huidige grote zaal wordt de openbare bibliotheek gehuisvest en daarboven zijn appartementen voor starters voorzien. De huidige Muziekzaal moet de plek worden waar alle culturele activiteiten gaan plaatsvinden.

Legpuzzel
Plannen genoeg dus die de komende maanden verder worden uitgewerkt en -daar valt niet aan te ontkomen- ook geld kosten. De Stichting Dorpshuis Lekkerkerk heeft mede om die reden een legpuzzel laten ontwerpen, waarop de markante voorgevel van Amicitia is afgebeeld. Puzzelaars krijgen maar liefst duizend stukjes tot hun beschikking om de mooie herinneringen aan hun tijd in Amicitia naar boven te halen.

De puzzel kost 17,50 euro en is te koop in Amicitia en bij verschillende winkeliers in het dorp waaronder de Regiobank, Sanorma en Expert Mudde. Bestellen via www.dorpshuislekkerkerk.nl kan ook. De opbrengst is bestemd voor de activiteiten van Dorpshuis Lekkerkerk.

Dit bericht is 1231 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief