Archieven

Dit bericht is 709 keer gelezen

SCHOONHOVEN – In aanwezigheid van burgemeester Roel Cazemier en nachtburgemeester Marco Oudshoorn is zaterdag in het Zilvermusuem in Schoohoven de expositie Strings Attached geopend.

Getoond wordt werk van Maja Houtman en Karin Kortenhorst. Ze vormen een bijzonder expositie-duo. Wat hen verbindt? Draad. En daarin zit ook gelijk de tegenstelling: Maja verwerkt meters fijn draad in draagbare objecten, terwijl Karin juist de ruimte opzoekt en grote sculpturale objecten maakt.

“Wij willen het museum bedanken dat wij deze kans krijgen”, zegt Karin Kortenhorst tijdens de opening van de expositie. “Wij hebben een half jaar heel hard gewerkt voor deze tentoonstelling. Het is ook mooi om te zien met hoe weinig mankracht het museum dit heeft kunnen neerzetten.”

Zilversmeden
“Het is een bijzondere tentoonstelling waarbij de kunstenaars zich uit de naad hebben gewerkt”, zegt Marcel Teheux, directeur van het Zilvermuseum, tijdens de opening afgelopen zaterdag. “In 2016 waren de zilversmeden bijna verdwenen en daar maakte ik mij zorgen om. Daardoor ben ik aandacht gaan vragen voor meer zilversmeden.”

Maja Houtman en Karin Kortenhorst zijn beide opgeleid aan de Vakschool in Schoonhoven tot goudsmid. Daarna ging ieder een eigen richting op, het klassieke sieraad achter zich latend. Karin ging naar de Kunstacademie en verdiepte zich in 3-D vormgeving. Maja behaalde ook het diploma zilversmeden en specialiseerde zich later in filigrain.

Filigrain technieken
Maja Houtman (1963) raakte gefascineerd door een zelf ontwikkelde filigrain- of draadtechniek. De luchtige, maar verrassend stevige wikkels vormen colliers, armbanden, broches en ringen of op zichzelf staande objecten. Maja blijft leren, experimenteren en combineren. Soms met edelstenen, soms met meters ketting, die weer worden verknipt en verwerkt. Maar ook in grotere schalen of kunstobjecten past zij haar opgedane kennis en nieuwe ideeën toe. Haar werk wint internationale prijzen, zoals de prestigieuze Saul Bell Award en de Chinese HRD Award. Waar de mythologische Arachne meesteres was in het spinnen en weven, gaat Maja nog een stap verder.

Ruimte
Karin Kortenhorst (1961) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ze de richting 3-D Design afrondde met sieraden als hoofdonderwerp. Van het maken van sieraden ontwikkelde ze zich naar het realiseren van monumentale, ruimtelijke sculpturen. Ze walst, hamert en wikkelt in haar atelier aluminium, koper en ijzerdraad. Dit materiaal draait, buigt, hamert en haakt ze op zo’n manier dat er grote transparante volumes ontstaan. Door de lucht omkaderen wordt ruimte zichtbaar. Deze ruimte krijgt betekenis: het kan een opening zijn, een pauze of plek om in te vertoeven. Haar werk is tentoongesteld in en aangekocht door galerieën en musea in binnen- en buitenland.

‘Cultureel centrum Krimpenerwaard’
“Het zilvermuseum is het culturele centrum van de Krimpenerwaard”, begint burgemeester Roel Cazemier zijn toespraak. “Het is een buitengewoon waardevol bezit. Het is namelijk het enige echte zilvermuseum wat wij hier in Nederland hebben en daar mogen wij als de Krimpenerwaard heel trots op zijn.”

“Het is wederom gelukt om een schitterende tentoonstelling naar het museum te halen. Momenteel zijn er zelfs drie verschillende exposities te zien en dat is bijzonder voor een museum van deze omvang. Daarbij is deze tentoonstelling ook nog eens heel erg mooi”, besluit de burgemeester.

Uniek afscheidscadeau
Het museum pakte deze gelegenheid aan om ook de burgemeester te bedanken voor de afgelopen jaren waarin hij betrokken is geweest bij het museum. Als dank kreeg hij een ‘afscheidscadeau’, namelijk zilveren manchetknopen.

De expositie Strings Attached brengt deze twee bijzondere ‘draadkunstenaars’ bij elkaar in
samenspraak en tegenstelling. Karin en Maja tonen nieuwe objecten en
laten de zachte kant zien van hard materiaal. Te zien tot begin mei 2022.

Dit bericht is 709 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief