Archieven

Dit bericht is 1994 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Afkomen van je drankverslaving hoef je niet alleen te doen. Op zondagavond komen leden van de AA Groep (Anonieme Alcoholisten) bij elkaar voor steun en gesprekken. Dit is het verhaal van Dora en Nick die, dankzij de groep, nu de drank kunnen weerstaan.

“Bedoeling van de groep is om mensen van hun alcoholverslaving af te helpen”, legt oprichter Nick (72) uit. “We zijn niet tegen het drinken van alcohol, maar helpen als je teveel drinkt en het  gevaarlijk wordt.” De AA organisatie is in 1935 opgericht in Amerika. Een Nederlandse afdeling volgde net na de Tweede Wereldoorlog.

De van oorsprong Engelse Nick was veertig jaar geleden alcoholverslaafd toen hij woonde en werkte in Zwitserland. Via zijn werkgever werd hij geattendeerd op de AA groep om van zijn drankprobleem af te komen. En met positief resultaat zodat hij nu nog steeds de fles kan laten staan.

Bijeenkomsten
In een ruimte achter de Oud Katholieke Kerk aan de Wal komen de leden iedere zondagavond bij elkaar. “We nemen met elkaar de afgelopen week door hoe het gegaan is. Belangrijk daarbij is dat, wanneer iemand aan het woord is, de persoon niet onderbroken wordt in zijn verhaal.”

Nick benadrukt dat de eerste stap naar AA voor iedereen eng is. “Je bent bang om te stoppen met drinken, je denkt dat het niet gaat lukken. Daarom ontvangen wij nieuwe mensen met vreugde zodat ze zich snel op hun gemak voelen.” Het onderlinge contact beperkt zich niet tot de zondagavond bijeenkomsten. Ook doordeweeks vallen mensen op elkaar terug in momenten van zwakte.

Verslaving
Dora (55) vertelt dat zij opgroeide in een gezin waar het nuttigen van alcohol de normaalste zaak van de wereld was. “Ik vond het heel erg dat mijn ouders zoveel dronken en was vastberaden om het zelf niet te doen. Dat lukte toch niet. Vanaf mijn zestiende jaar mocht ik drinken, toen ben ik er meteen vol ingegaan.”

Ondanks haar verslaving leefde Dora een ‘normaal’ leven. Volgde een opleiding en had een goede baan. “Ik wist al vanaf het begin dat ik een probleem had. Ondanks dat vroeg ik geen hulp omdat ik dacht het zelf wel te kunnen oplossen.” Uiteindelijk is Dora rond haar 21ste jaar voor de eerste keer bij de AA in Alkmaar terechtgekomen. “Ik kwam van het drinken af maar verving het door te gaan blowen, een vervangende verslaving.” Daarna verliet ze de groep en kwam haar drankverslaving even hard weer terug.

 

Verbloemen
Waarom zou je iedere dag iets doen wat je niet wilt? Dora geeft aan dat dit het moeilijkste punt is van de verslaving. “Dan drink je toch gewoon niet is voor een verslaafde onvoorstelbaar.”. Een ander aspect is dat je het probeert te verbloemen. “Mijn huisarts zag het aan mijn lever en vroeg hoeveel ik dronk. Dan antwoorde ik twee wijntjes er dag. Wat ik de dokter niet vertelde is dat het geen glazen maar twee flessen waren.”

Nu kan ze erom lachen maar niet in die periode. Ze kreeg hartritmestoornissen, viel regelmatig bewusteloos neer en werd depressief. De alcohol ruïneerde haar lichaam.

Overwinnen
Uiteindelijk heeft ze het roer omgegooid en is opnieuw aangehaakt bij de AA groep. Ze leerde dat je je er niet voor hoeft te schamen. Andere leden van de groep helpen haar op zwakke momenten. Ze kan nu drank laten staan, maar blijft haar hele leven verslaafd omdat alcohol blijft lonken. “Ik ben mij ervan bewust dat alcoholverslaving een levenslange ziekte is.” Ze onderstreept de kracht van de AA groep. “Je overwint het doordat je wordt geholpen door mensen die je begrijpen en naar je luisteren.”

Wie in contact wil komen met de AA groep in Schoonhoven kan bellen met 06-20611419 (Dora) of 06-54255003 (Nick). Meer informatie is te lezen op de site van AA Nederland.

Dit bericht is 1994 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief