Archieven

Dit bericht is 2805 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – “Het staat hier op het moment bomvol”, wijst Raymond Paulus als hij een korte rondleiding geeft door de Deerenberg Kazerne in Krimpen aan den IJssel, waar al het materieel van de plaatselijke brandweer is ondergebracht.

Raymond is coördinerend bevelvoerder van het brandweerkorps in Krimpen. Net als alle andere brandweerlieden in de gemeente is hij vrijwilliger. Hoewel hij zich ook beroepsmatig aan de brandweer heeft verbonden, maar dan in Rotterdam. “Na een wervingscampagne mogen we ons nu weer verheugen over het feit dat de Krimpense brandweer over voldoende gekwalificeerde mannen en vrouwen beschikt.” Maar nieuwe aanwas blijft natuurlijk altijd welkom.

Dat het zo vol staat in de kazerne heeft alles te maken met het feit dat Krimpen aan den IJssel drie nieuwe voertuigen heeft ontvangen, die zijn toegewezen door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Zolang de oude voertuigen nog in bedrijf zijn, is het nieuwe materieel daar tussen geparkeerd. De omschakeling van oud naar nieuw gebeurt zo snel mogelijk maar wacht nog op het uitvoeren van wat technische aanpassingen en het voltooien van de opleidingen die de bemanningen krijgen om met hun nieuwe spullen te kunnen werken.

Nieuw zijn een blusvoertuig, een verzorgingsunit en een haakarmvoertuig met daarop een dompelpompunit. De verzorgingsunit is een soort mobiele kantine die wordt ingezet bij grote calamiteiten waarin de hulpverleners tussen de bedrijven door even kunnen bijkomen.

Dompelpompunit
Pronkstuk is de dompelpompunit die het meer dan 25 jaar oude voertuig gaat vervangen. “Een enorme vooruitgang”, vindt Raymond, “want deze heeft een veel grotere capaciteit en is een stuk gemakkelijker te bedienen.” De veiligheidsregio beschikt over zes van deze installaties en één ervan staat nu dus in Krimpen. De pompen kunnen overal in de regio worden ingezet.

De nieuwe unit kan als hij na een oproep ter plaatse is, binnen een kwartier bedrijfsklaar worden gemaakt om niet minder dan 8.000 liter water per minuut over maximaal anderhalve kilometer van een plas, meer of rivier naar de plek des onheils te vervoeren en aan de blusvoertuigen te leveren. Aan boord is behalve de dompelpomp een slang aan één stuk met een diameter van meerdere decimeters. “We zijn hier erg blij mee”, besluit de Krimpense bevelvoerder. “Met deze unit beschikken we over nog meer slagkracht om branden die met veel water moeten worden geblust, efficiënt te kunnen bestrijden.”

Dit bericht is 2805 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief