Archieven

Dit bericht is 834 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Vlakbij De Hem wonen paardenliefhebbers Eveline en Patrick Vermeulen. Regelmatig maken ze rondritten door de regio met verschillende, authentieke koetsen. Patrick is erg handig en restaureert deze wagens waarvan een aantal meer dan honderd jaar oud zijn.

Met het inmiddels heerlijke lenteweer kunnen we ons bijna niet meer voorstellen dat zondag 7 februari Nederland bedekt was met een flinke sneeuwlaag. Dat was hét moment voor Patrick Vermeulen (43) om de arrenslee tevoorschijn te halen. De rit trok veel bekijks en was een hit op social media. “De naam ‘arren’ komt van narren, dat heeft te maken met de belletjes aan de slee”,  legt hij uit in de schuur waar diverse koetsen gestald staan. Hij heeft een eigen aannemingsbedrijf en werkt vooral voor overheid, provincie en scholen. Onderhoud en met de klant meedenken is wat Patrick ambieert. Zijn werkveld is vooral in grote steden zoals Den Haag en Utrecht.

Rijdend museum
Drie jaar geleden is de woning gekocht aan de C.G. Roosweg 15. Daar moest veel aan gebeuren. “Ik ben wel blij dat het einde nu in zicht is”, lacht de handige Patrick die van oorsprong uit Gouda komt. Achter de woning bevindt zich de paardenstal en daarachter de opslagruimte voor de koetsen. Een rijdend museum in Antwerpen bracht hem op het idee om zoiets met Goudse pijpen te gaan doen. “Toevallig kwam er een koets vrij die voor een ludieke actie weggedaan zou worden. Ik heb daarop gereageerd om van deze koets een rijdend pijpenmuseum te maken. De koets heb ik gekregen onder voorwaarde dat ik ‘m op zou knappen. Ik heb er, zonder dat je het aan de buitenkant ziet, een tv scherm ingebouwd waarop filmpjes afgespeeld worden van de Goudse pijpmakerij en andere beelden van vroeger. Toeristen die we in deze koets rondrijden vinden het helemaal geweldig.”

Sound of Music
Inmiddels bevat de collectie een aantal prachtig gerestaureerde koetsen. Zo is er ‘De Barouche’, geschikt voor vier personen die romantisch tegenover elkaar kunnen zitten. Direct doet dit rijtuig je denken aan de film ‘The Sound of Music’ waarbij de familie Von Trapp door het mooie Salzburg gereden werden. Bijzonder trots is Vermeulen op de witte rouwkoets. “Deze is van 1877 en vind ik mooier dan de meeste vrij imposante rouwkoetsen die je vaak ziet. Mijn oma van 102 jaar is vanuit deze koets begraven, dat was heel bijzonder.” Dan is er nog de Kaasbrik en de Vigilante die er ook fraai uit zien. “Ik heb aardig wat verzameld”, geeft Patrick aan. “Overal zit een verhaal achter en dat is het leuke ervan.”

Patrick was afgelopen zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur te gast op ons radiokanaal. Het volledige gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist. Meer informatie over ‘Dutch Ride’ is zien op de website dutchride.nl. Neem gerust contact op voor meer informatie of het afspreken van een rit door de regio.

Patrick Vermeulen

Dit bericht is 834 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief