Archieven

Dit bericht is 16982 keer gelezen

Iedereen die een relatie heeft zich eindigen weet dat liefdesverdriet pijn kan doen. Je voelt niet je niet lekker en denkt dat het nooit meer goed komt. Voor sommige mensen is deze pijn niet alleen mentaal, maar kan het ook fysieke pijn zijn.

De reden dat liefdesverdriet zoveel pijn doet
Tot voor kort dacht je misschien dat mensen zich aanstelden als ze vertelden dat ze fysieke pijn hadden na liefdesverdriet. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen met liefdesverdriet ook daadwerkelijk fysieke pijn kunnen voelen. Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten. Er worden een hoop hormonen aangemaakt op het moment dat je verliefd bent. Hierdoor voel je je goed en wil je dit gevoel altijd krijgen. Daarom word je meestal blij als je je geliefde weer ziet. Het nadeel is echter dat ons lichaam verslaafd kan raken aan deze hormonen. Op het moment dat een relatie ten einde komt, worden deze hormonen niet meer aangemaakt. Hierdoor ga je je dan rot voelen.

Je hart kan echt gebroken worden
Soms hebben mensen zoveel liefdesverdriet dat ze spreken over een gebroken hart. Vaak wordt dit figuurlijk bedoeld, maar het is mogelijk om je hart echt te breken. De medische naam hiervoor is Takotsubo Cardiomyopathie. Dit syndroom kan veroorzaakt worden door acute emotionele stress, bijvoorbeeld een relatiebreuk. De symptomen lijken heel erg op een hartaanval, zoals pijn in de borst en moeite met ademen. Gelukkig kan het geen permanente schade veroorzaken. Omdat het haast niet van een hartaanval te onderscheiden is, is het belangrijk om met deze symptomen altijd een ambulance te bellen.

Tips om er weer bovenop te komen
De mentale en fysieke pijn van liefdesverdriet kan enorm zijn. Het is dus goed om er zo snel mogelijk weer bovenop te komen. Voor veel mensen kan het helpen om lekker de buitenlucht op te zoeken. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling op het strand of fiets een rondje door het bos. De frisse lucht helpt je om je gedachten op een rijtje te zetten en je komt je huis uit. Ook kan het helpen er over te praten met je vrienden of familie. Je hoeft het niet alleen op te lossen. Je kan je hart luchten bij de mensen die het dichtst bij je staan. Voordat je het weet ben je er al weer bovenop!

[ingezonden]

Dit bericht is 16982 keer gelezen

Deel dit:

2 Reacties op Een gebroken hart kan echt fysiek pijn doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief