Archieven

Dit bericht is 2793 keer gelezen

STOLWIJK – Hard werken en bedolven worden onder de regelwetgeving. Hoe leuk is het nog om boer te zijn? Dat het niet onplezierig is, dat zien we aan de Bovenkerkseweg 41 bij de familie Zuidbroek. Daarbij is dit de plek waar mestoverschot tot het verleden behoort.

“Ik ben hier de vierde generatie”, vertelt Burt Zuidbroek (59) ontspannen op het terras uitkijkende over de weilanden. “Mijn familie komt uit Vlist en hebben in 1904 deze boerderij gebouwd.” Samen met zijn vrouw Hilda hebben ze zes kinderen waarvan er al drie het huis uit zijn. Het bedrijf bevat zo’n 75 melkkoeien, 40 stuks jongvee en wat geiten en pauwen. “We hebben 50 hectare land in gebruik maar doordat er in de Krimpenerwaard veel water is, heeft de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland red.) bepaald dat ik 44 hectare land heb voor het bemestingsplan. De verhouding tussen land en het aantal koeien is voldoende volgens de huidige regelgeving. Alleen de normen voor fosfaat en stikstof zijn wat lastiger om daar onder te blijven.”

Automatisering
Het bedrijf heeft in de loop van de jaren geïnvesteerd in steeds meer automatisering. “Na de Tweede Wereldoorlog moesten de boeren steeds groter worden en meer produceren. Veel werd ook geëxporteerd. Nu de laatste jaren vraagt de politiek zich af of het niet beter is dat de boeren afschalen”, maakt Zuidbroek duidelijk. Het vreemde is dat de Nederlandse bevolking steeds groter wordt en daarmee verwacht je dat we juist meer moeten produceren. De uitleg is volgens Burt dat we mondiaal meer producten tot ons hebben gekregen wat maakt dat consumptie van zuivel per persoon lager is geworden. Toch maakt hij zich geen zorgen voor de toekomst. Als op termijn zoon Barend (29) de boerderij overneemt, dan is het zaak dat hij ook meegaat in de automatisering. Er is nog vergunningsruimte om de veestapel uit te breiden tot maximaal 95 koeien en 60 stuks jongvee.

Eerste snede gras
Zoon Benjamin (20) heeft geen ambitie om de boerderij over te nemen. Hij is het ondernemende type en derdejaars student bedrijfskunde. Hij is druk met het wegzetten van de mest door middel van ‘schijtzakken’. Vol trots geeft hij een rondleiding over het bedrijf zodat we een goed beeld krijgen van het geheel. “Ik wil later geen boer worden, dan moet ik ‘s morgens veel te vroeg op”, lacht hij hardop. “Ik doe liever de leuke dingen zoals op de trekker rijden en uiteraard de schijtzakken regelen.” Achter op het erf ligt een enorme berg pas gemaaid gras. “Door het regenachtige weer konden we pas vorige week voor het eerst maaien. Het gras stond een halve meter hoog. De eerste ‘snede’ is daarmee gedaan. Dat doen we per jaar zo’n vier a vijf keer. In combinatie met biks is er dan voor de koeien genoeg te eten in de komende wintermaanden.”

Mouwen opstropen
Tijdens het gesprek staat een trekker bij de gierput te loeien. Benjamin legt uit: “die mixt de mest zodat het een mooi, constant vloeibaar geheel wordt voor de productie van de schijtzakken. De mest wordt uit de put gepompt, waarna het vocht wordt onttrokken. Dit vocht wordt over het land uitgereden, de droge mest gaat in de zakken.” Een aantal keren per week moeten de mouwen opgestroopt worden. Dan wordt de mest in de zakken verdeeld. Gewicht moet onder de 23 kilo blijven. Dat is de maximale massa wat verstuurd kan worden via PostNL. De zakken gaan naar particulieren overal in het land. Wie dichtbij woont kan ze afhalen in de voormalige hooiberg aan de weg.

Uitdaging
Zoals elke startende onderneming doen ze nu nog alles zelf. Maar volgens de jonge ondernemer komt daar binnenkort verandering in. Dan wordt de productie gedaan door een ander partij en houdt hij zich voornamelijk bezig met het zoveel mogelijk kunnen afzetten. Is dit de basis voor de oplossing van het mestoverschot? Het is wel de uitdaging die Benjamin wil aangaan: minder kunstmest gebruiken en vervangen door koeienpoep.

Tot slot vragen we aan Burt of het eenzaam is op de boerderij. Hij beaamt dat er in de loop van de tijd minder aanloop is door het verdwijnen van vertegenwoordigers en voerhandelaren. Maar als ie opnieuw voor de keuze zou staan, kiest hij opnieuw voor dit vak. “Je moet er ook zelf op uitgaan”,  besluit hij het gesprek. “Naast het werk moet je ook tijd vrijmaken voor andere dingen. Er is meer in het leven dan alleen maar koeien.”

Burt en Benjamin Zuidbroek waren afgelopen zaterdag te gast op de radio tussen 12.00 en 13.00 uur. Terug te beluisteren via uitzending gemist.

Benjamin Zuidbroek

Dit bericht is 2793 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief